Många oroliga för fastighetsskattens återkomst

I en omröstning på Vi i Tyresös Facebook-sida säger 7 av 10 att de känner oro för att en av Sveriges mest hatade skatter, fastighetsskatten, ska komma tillbaka.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-05-07

För en tid sedan uppmärksammade Kristdemokraterna i Tyresö att frågan om fastighetsskatt åter är på tapeten, 10 år efter att den skrotades av den dåvarande Alliansregeringen.

Ansedda SNS Konjunkturråd har föreslagit att skatten ska återinföras på samma premisser men ska nu också inkludera bostadsrätter. För en genomsnittlig småhusägare i Tyresö skulle det innebära en skattehöjning med mer än 30 000 kronor mot dagens kommunala fastighetsavgift. För en bostadsrättsägare blir det höjd skatt med minst 10 000 kronor redan vid ett marknadsvärde på 1,5 miljoner kronor. Mot bakgrund av detta frågade vi i förra veckan våra läsare hur de ser på saken.

Frågan som ställdes var: Är du orolig för att fastighetsskatten ska återinföras?

84 röster avlades. Betydligt färre än omröstningen om tiggeriet, som engagerade hundratals Tyresöbor. Men med 62 Ja-röster och bara 22 Nej-röster blir det ändå tydligt att fastighetsskatten oroar.

– Många familjer har redan i dag svårt att få ekonomin att gå ihop vid månadens slut så det här skulle kunna få oerhört allvarliga konsekvenser. Inte minst gäller det för oss i Tyresö där det genomsnittliga taxeringsvärdet är flera gånger högre än i många andra delar av landet, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar.

LÄS MER: Så hårt slår fastighetsskatten i Tyresö (Mitt i Tyresö)

Av riksdagspartierna är Vänsterpartiet det enda som är pådrivande för en fastighetsskatt. Samtidigt har Miljöpartiet sagt att man vill sänka reavinstskatten och då ligger det nära tillhands att det finansieras med en fastighetsskatt. Frågorna går nämligen i varandra och höjd reavinstskatt låg till grund för fastighetsskattens avskaffande 2008.

Fredrik Saweståhl igen.

– För att bilda en ny regering efter valet i september kommer Socialdemokraterna att behöva söka nytt stöd hos Vänsterpartiet och köpslå i för dem viktiga frågor. Kommer Jonas Sjöstedt då få bestämma över fastighetsskatten? Det är en mycket relevant frågan att ställa och här tycker jag att den som överväger en röst på Socialdemokraterna också ska ta hänsyn till vilken politik deras samarbetspartners driver.
 Publicerat 2018-05-07
Uppdaterat 2018-08-19

FOTO: PixabayInga artiklar hittades
9 besöker oss just nu