Många på plats när del av Fornuddsparken återinvigdes

Att utveckla Fornuddsparken ända ner mot vattnet till en grön, mer tillgänglig och levande mötesplats var ett av Alliansens viktigaste vallöften 2014. Mycket arbete återstår men löftet är i alla fall på väg att bockas av. Under tisdagen återinvigdes den centrala delen av parken.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-08-29

Under pompa och ståt inträffade i går något som många Trollbäckenbor väntat länge på. Den omåttligt populära Fornuddsparken återinvigdes. Ja, åtminstone en del av parken.

Arbetet med upprustningen är indelat i etapper och först ut att återinvigas var den centrala delen som piffats upp med nya gångvägar, nya parkbänkar, bättre belysning och nya blomsterplanteringar.

När Vi i Tyresö i somras träffade Trollbäckenbon Peter Freij som också är Tyresömoderaternas ordförande kallade han just denna del av parken för sin favorit.

– Det är verkligen jättekul att parken börjar ta form. Den här delen är dessutom lite av en favorit för mig. Den är lugnare och öppnare. Här finns tid för stillsamhet och social samvaro.

Återinvigningen stod kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) för.

– Upprustningen av Fornuddsparken är den största parksatsningen som någonsin gjorts i Tyresö. Det läggs mer pengar och resurser här än vad det gjordes på Stadsparken i Tyresö centrum, sa han inför de många nyfikna på plats och berättade sedan kort om parkens fortsatta utveckling.Så blir de andra delarna
I Fornuddsparkens allra nordligaste del samsas i dag många olika verksamheter: Scoutstuga, återvinning, lekytor, utegym och annat. Denna del kommer att rustas upp i samband med att den nya skolan och vård- och omsorgsboendet står klart. Då ska här finnas en livfull och välkomnande entré till parken, nytt café som samordnas med verksamheterna och en upprustad plats för lek.

LÄS MER: Nu går startskottet för nya Fornudden (skolan och äldreboendet m.m)

Längre har man då kommit med den södra delen där mycket handlar om att öppna upp och göra naturområdet mer tillgängligt samtidigt som de fornlämningar som finns här bevaras och skyddas. Det har röjts sly och ett vårdprogram är framtaget för att säkerställa att platsen omhändertas på ett bra sätt. Även parksträckan längs med viken har röjts från vass och sly, för att öppna upp mot Drevviken. Just nu pågår projektering för nya träspänger, soldäck och sittplatser för att ta tillvara på vattenkontakten och utsikten över Drevviken. Här ska man kunna komma riktigt nära naturen.

Fler gröna rum på gång
Men Fornuddsparken är bara första steget för ett ännu grönare Trollbäcken. Alliansen har initierat ett arbete med en parkplan som ska stärka bilden av Tyresö som en naturnära kommun för stillhet och rekreation.

– Vi har tagit fram en parkplan för hela Tyresö men där Trollbäcken är prioriterat och först ut. Ytterligare 7-10 små gröna oaser kommer skapas över hela Trollbäcken. Därmed slår vi inte bara vakt om den gröna och lummiga karaktären utan ser också till att förstärka den, understryker Peter Freij i en ny kommentar till Vi i Tyresö.

Fornuddsparken beräknas stå helt klar år 2021.Publicerat 2018-08-29
Uppdaterat 2018-08-29Socialdemokraterna kallar till olagligt möte

Tyresös nya vänsterstyre bestående av S, L och MP vill byta ut kommunstyrelsen i förtid för att inte riskera att deras förslag om höjd skatt skjuts fram ett år. För att göra det har man kallat till ett extra kommunfullmäktigesammanträde. Men att göra så strider mot kommunallagen. – Lagen är tydlig och det har de fått besked om. Det är naturligtvis märkligt att försöka fatta olagliga beslut i en kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Tyresös nya vänsterstyre vill höja skatten med 50 miljoner

S, MP och L som – med stöd av V – är på väg att ta över Tyresö vill kraftigt höja kommunalskatten. Ett förslag om en skattehöjning på rekordhöga 45 öre, motsvarande 50 miljoner kronor, lades fram på sittande möte i kommunstyrelsen under tisdagskvällen. Men det blev tvärstopp.

Maktskifte i Tyresö efter att L överger Alliansen

Efter 20 år av borgerligt styre i Tyresö blir det maktskifte. Detta efter att Liberalerna övergivit Alliansen. – Vi och många med oss är nu väldigt besvikna på det här som bara kan betecknas som ett svek mot väljarna och mot borgerlig politik. Det är svårt att föreställa sig att de som valde att lägga sin röst på Liberalerna trodde att de röstade för ett Socialdemokratiskt maktövertagande och att ge Vänsterpartiet makt och inflytande, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) i ett uttalande.

16 besöker oss just nu