Många på plats när del av Fornuddsparken återinvigdes

Att utveckla Fornuddsparken ända ner mot vattnet till en grön, mer tillgänglig och levande mötesplats var ett av Alliansens viktigaste vallöften 2014. Mycket arbete återstår men löftet är i alla fall på väg att bockas av. Under tisdagen återinvigdes den centrala delen av parken.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-08-29

Under pompa och ståt inträffade i går något som många Trollbäckenbor väntat länge på. Den omåttligt populära Fornuddsparken återinvigdes. Ja, åtminstone en del av parken.

Arbetet med upprustningen är indelat i etapper och först ut att återinvigas var den centrala delen som piffats upp med nya gångvägar, nya parkbänkar, bättre belysning och nya blomsterplanteringar.

När Vi i Tyresö i somras träffade Trollbäckenbon Peter Freij som också är Tyresömoderaternas ordförande kallade han just denna del av parken för sin favorit.

– Det är verkligen jättekul att parken börjar ta form. Den här delen är dessutom lite av en favorit för mig. Den är lugnare och öppnare. Här finns tid för stillsamhet och social samvaro.

Återinvigningen stod kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) för.

– Upprustningen av Fornuddsparken är den största parksatsningen som någonsin gjorts i Tyresö. Det läggs mer pengar och resurser här än vad det gjordes på Stadsparken i Tyresö centrum, sa han inför de många nyfikna på plats och berättade sedan kort om parkens fortsatta utveckling.Så blir de andra delarna
I Fornuddsparkens allra nordligaste del samsas i dag många olika verksamheter: Scoutstuga, återvinning, lekytor, utegym och annat. Denna del kommer att rustas upp i samband med att den nya skolan och vård- och omsorgsboendet står klart. Då ska här finnas en livfull och välkomnande entré till parken, nytt café som samordnas med verksamheterna och en upprustad plats för lek.

LÄS MER: Nu går startskottet för nya Fornudden (skolan och äldreboendet m.m)

Längre har man då kommit med den södra delen där mycket handlar om att öppna upp och göra naturområdet mer tillgängligt samtidigt som de fornlämningar som finns här bevaras och skyddas. Det har röjts sly och ett vårdprogram är framtaget för att säkerställa att platsen omhändertas på ett bra sätt. Även parksträckan längs med viken har röjts från vass och sly, för att öppna upp mot Drevviken. Just nu pågår projektering för nya träspänger, soldäck och sittplatser för att ta tillvara på vattenkontakten och utsikten över Drevviken. Här ska man kunna komma riktigt nära naturen.

Fler gröna rum på gång
Men Fornuddsparken är bara första steget för ett ännu grönare Trollbäcken. Alliansen har initierat ett arbete med en parkplan som ska stärka bilden av Tyresö som en naturnära kommun för stillhet och rekreation.

– Vi har tagit fram en parkplan för hela Tyresö men där Trollbäcken är prioriterat och först ut. Ytterligare 7-10 små gröna oaser kommer skapas över hela Trollbäcken. Därmed slår vi inte bara vakt om den gröna och lummiga karaktären utan ser också till att förstärka den, understryker Peter Freij i en ny kommentar till Vi i Tyresö.

Fornuddsparken beräknas stå helt klar år 2021.Publicerat 2018-08-29
Uppdaterat 2018-08-29Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

11 besöker oss just nu