Medeltiden på väg tillbaka i Tyresö

Snart är det åter dags för Medeltidsdagarna i Tyresö – den femtonde upplagan. Den dramatiska kampen mellan två systrar är temat på årets tornerspel.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-05-07

Under två dagar – 25-26 maj – blir det tornerspel, marknad, mat, uppträdande och aktiviteter i historisk miljö på Lilla Tyresö vid Tyresö slott, platsen för det medeltida Tyresö som var säte för ett av Stockholmsområdets största gods. Evenemanget anordnades för första gången 2006 och blev snabbt en familjefavorit. Ett stående inslag är tornerspelet där varje riddares skicklighet hyllas eller buas ut av publik. Och att det passar just familjer märks inte minst på priset. Det menar initiativtagaren, kommunens kultursamordnare Lena Guthe.

– Jag vågar påstå att vi har Sveriges billigaste tornerspel eftersom tornerspelet och all underhållning ingår i entrépriset som är oförändrat sedan flera år tillbaka, säger hon.

I år står två systrars dramatiska kamp mot varandra i fokus. På rännarbanan möts de på hästryggen för att strida. Kommer det onda eller det goda att vinna?

Delta själv
För den som själv är kampsugen går det att testa att skjuta med blida, ett jättelikt armborst, svinga ett svärd eller utmana en kämpe på plats. I lägret visas också hur medeltida mat lagades och för barn finns en rolig karusell och möjlighet att lära sig tova eller måla en sköld i fina färger. Det finns också narrar på området som underhåller med spex, sång och tokerier. Underhållning pågår under hela dagen, berättar Guthe.

Medeltida mat och shopping
För den som hellre vill lägga tid på shopping finns en stor marknad där det säljs olika former av hantverk i medeltida stil: lädervaror, smycken av silver, brons och bärnsten, hemkokta tvålar, korvar, svagdricka och kanderade äpplen bland mycket annat.

Medeltidsmat, som grillspett eller ”riddarrester” i en ”galtaklämma”, finns att köpa hos den Glada galten. Pannkaksbuffén introducerades förra året och blev en omedelbar succé. Men att ta med sig något hemifrån går också bra.

– Under de blommande äppelträden kan alla slå sig ned med sin egen picknickkorg, säger Guthe som varmt välkomnar alla till årets medeltidsdagar.Publicerat 2019-05-07
Uppdaterat 2019-05-07

FAKTA


Tid: Lördag 25 maj-söndag 26 maj klockan 11.00-17.00.
Plats: Lilla Tyresö, Kyrkvägen 5, nära Tyresö slott och kyrka.


Entréavgift: 100 kronor för vuxna, 50 kronor för barn 4-18 år. Barn under 4 år gratis.
Rabatt vid förköp: 80 kronor för vuxen och 40 kronor för barn. Gå in på tyreso.se/biljetter
Barnaktiviteter: En del ingår i entréavgiften, andra kostar mellan 10-80 kronor.

Åka kommunalt:
buss 875 går från Gullmarsplan via Tyresö centrum till Tyresö kyrka (cirka 30 minuter). Bussen stannar cirka 100 meter från medeltidsområdet. Linje 875 förstärks med extrabussar. Parkering: Kyrkängen, bakom Tyresö kyrka.

Läs mer: tyreso.se/medeltidsdagar


BILDER
FOTO 1 (miniatyr): Jan Bergström
FOTO 2 (panorama): Bo HedmanTyresö medeltidsdagar är tillbaka

Efter ett års uppehåll är Tyresö medeltidsdagar tillbaka. Den 24-25 maj kommer Lilla Tyresö förvandlas till en medeltida by som befolkas av riddare, gycklare och hantverkare i tidstypiska dräkter.

Snart är medeltiden här igen

Den 21 maj öppnar medeltidsdagarna upp portarna. Tyresö kommun välkomnar alla till två upplevelserika dagar med tornerspel, marknad och spektakel för hela familjen. För åttonde året i rad anordnar Tyresö medeltidsdagar ute vid Lilla Tyresö. Besökarna får möta medeltiden genom riddare, musikanter, gycklare, nunnor, tjänstehjon, marknadsknallar och skickliga hantverkare. Under hela dagen finns olika programpunkter och spektakel: skådespel i form av spännande tornerspel med Nordic Knights, halsbrytande medeltida musik, teater för barn och en nästan riktig björn.

Medeltidsdagar lockade tusentals till Tyresö

I helgen var det åter igen dags för ett av Tyresös största årliga arrangemang när de populära Medeltidsdagarna gick av stapeln vid Lilla Tyresö nedanför Tyresö Slott. Totalt beräknas runt 10 000 kommit för att vara med på evenemanget.  Medeltidsdagarna är fulla av aktiviteter för både stora och små och dessutom bjöds det på musik, gycklarföreställningar och tornerspel, allt under överinseende av den medeltida drottningen.

16 besöker oss just nu