Medeltidsdagarna äger rum i helgen - en upplevelse för hela familjen

I helgen är det återigen dags för Tyresö medeltidsdagar med gycklare, hantverk, tornerspel och allt som hör medeltiden till.

Av Robert Skölin
Publicerat 2016-05-19

Medeltidsdagarna äger rum på Lilla Tyresö, intill Tyresö slott och kyrka. Här låg det medeltida Tyresöhus, säte för ett av Stockholmsområdets största gods. Kvar av den byggda anläggningen är idag bara en bit av gråstensgrunden. I dagarna två, lördag till söndag mellan klockan 11-17, kan du göra en tidsresa och sugas in i medeltidsatmosfären på historisk mark.

Aktiviteter för hela familjen
På området finns roliga aktiviteter för barn och vuxna; bågskytte, svärdstest, armborstskytte och den spännande anordningen blida. Eller vad sägs om att utmana familjen på musroulette? Barn kan också måla sköld, åka karusell eller prova på det medeltida hantverket tovning. Båda dagarna är det öppen gycklarskola där du får lära dig jonglera, diabolo eller akrobatik - eller bara titta på och inspireras. 

Medeltida marknad
På den medeltida marknaden kan du strosa runt bland hantverkare och knallar i tidstypiska dräkter. Här finns allehanda varor och äkta hantverk till försäljning: godis, läder, smycken, medeltidsinspirerade kläder, knivar, keramik med mera.

Mat och café
Den hungrige kan smörja kråset med medeltida mat på krogen Glada Galten - kan det vara riddarrester? Brödboden säljer sitt ryktbara bröd. Den sötsugne hittar hembakta läckerheter, kaffe och glass på caféet i Prinsvillan.

Nytt tornerlag
Nytt för i år är ett tornerspel där Robin Hood spelar en viktig roll. Det blir stor dramatik bland riddare och hästar. Och var är Lille John? Varken rövarna och riddarna har varit i Tyresö förut.

Läs mer om Tyresö medeltidsdagar på tyreso.sePublicerat 2016-05-19
Uppdaterat 2016-05-21

FOTO: Foto Ryno QuantzTyresö medeltidsdagar är tillbaka

Efter ett års uppehåll är Tyresö medeltidsdagar tillbaka. Den 24-25 maj kommer Lilla Tyresö förvandlas till en medeltida by som befolkas av riddare, gycklare och hantverkare i tidstypiska dräkter.

Snart är medeltiden här igen

Den 21 maj öppnar medeltidsdagarna upp portarna. Tyresö kommun välkomnar alla till två upplevelserika dagar med tornerspel, marknad och spektakel för hela familjen. För åttonde året i rad anordnar Tyresö medeltidsdagar ute vid Lilla Tyresö. Besökarna får möta medeltiden genom riddare, musikanter, gycklare, nunnor, tjänstehjon, marknadsknallar och skickliga hantverkare. Under hela dagen finns olika programpunkter och spektakel: skådespel i form av spännande tornerspel med Nordic Knights, halsbrytande medeltida musik, teater för barn och en nästan riktig björn.

Medeltidsdagar lockade tusentals till Tyresö

I helgen var det åter igen dags för ett av Tyresös största årliga arrangemang när de populära Medeltidsdagarna gick av stapeln vid Lilla Tyresö nedanför Tyresö Slott. Totalt beräknas runt 10 000 kommit för att vara med på evenemanget.  Medeltidsdagarna är fulla av aktiviteter för både stora och små och dessutom bjöds det på musik, gycklarföreställningar och tornerspel, allt under överinseende av den medeltida drottningen.

9 besöker oss just nu