Miguels dröm på väg att raseras

Det var inte länge sedan han lanserade idén att bygga om värmeverket till Tyresös eget Tom Tits. Men nu är Miguel Escribano uppsagd som hyresgäst av ägaren Vattenfall – som planerar att riva byggnaden.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-04-10

Vi i Tyresö kunde i februari berätta om konstnärsprofilen Miguel Escribanos dröm att göra om värmeverket i Tyresö till ett kultur- och allaktivitetshus.

”Återanvänd värmeverket på ett smart sätt och skapa möjligheter för konst, kultur och upplevelser. En efterlängtad samlingspunkt. Ett tillskott till besöksnäringen. Grädden på moset kan vara ett café med utsikt högst upp på skorstenen.”, skriver han om projektet ”Waterfall”.

I detta gör han också en jämförelse med Tom Tits Experiment i Södertälje och Dieselverkstaden i Sickla som två exempel där man dragit nytta av de effektfulla egenskaperna av en gammal industribyggnad. Han fortsätter att berätta om byggnadens möjligheter:

”Man kan till exempel bygga en scen, replokaler och inspelningsstudio. I kärnan finns det gamla lagret för bränslepellets, ett 12 meter långt, 6 meter brett och 22 meter djupt rum som står färdigt för att bli en av Sveriges högsta klätterväggar. Bottnen kan fyllas med tre meter vatten och vara en bassäng för dykning, med visningsfönster under vatten.”

Vattenfall planerar riva
Men nu kan drömmen vara på väg på att krascha, och det bokstavligen. Vattenfall som äger byggnaden har nämligen sagt upp Miguel och de andra hyresgästerna som har sina ateljéer i Konstverket, ett konstnärshus som Miguel drivit i värmverket sedan 2009.

Vad man vill göra i stället? Riva byggnaden.

Mitt i Tyresö var först med avslöjandet. Per Ljung som är produktionschef för Vattenfall Värme berättar för Mitt i att byggnaden ska vara borta 2021 eller 2022, om allt går enligt plan.

– Men vi vill sätta igång snart med att plocka ur delar och miljösanera, säger han.

Per Ljung känner till Miguels planer men förklarar att byggnadens livslängd går mot sitt slut och att den är byggd för att vara en produktionsanläggning och inte ett allaktivitetshus.

– Ska byggnaden vara kvar behövs det göras mycket stora ombyggnationer och mycket underhållsarbete och jag tror ingen är villig lägga de pengarna.

Kan bli bostäder
Om Vattenfall ska riva byggnaden eller inte är dock inte helt avgjort ännu. Först vill man ha tomten såld. Vattenfall har fått besked om att kommunen är positiv till att använda den för bostadsändamål.

– Det är som ett förhandsbesked på hur kommunen ser på det, men vi har inga beslut eller uppdrag som vi jobbar vidare med nu, säger kommunens planchef, Heléne Hjerdin, när Mitt i kontaktar henne.

V vill rädda projektet
På det senaste kommunfullmäktigesammanträdet lämnade Vänsterpartiet in en motion med förslaget att kommunen ska inleda en diskussion med Vattenfall om förutsättningarna att göra verklighet av projektet Waterfall.Publicerat 2019-04-10
Uppdaterat 2019-04-10

FOTO: Robert Skölin/Tom TitsLångfilm om Tyresö har snart premiär

Om exakt en vecka har en långfilm premiär. Men det är ingen vanlig Hollywood-rulle med snabba klipp och en story som är lika förutsägbar som osannolik, nej det är en film om en kommun – Tyresö. Vi i Tyresö har träffat Bo i Tyresö-gänget som ligger bakom den ovanliga produktionen.

Sugen på kultur?

Mellan den 12-18 november bjuds Tyresöbor och besökare på konst, konserter, litteratur, teater och andra kulturella upplevelser – i massor. Det har blivit dags för årets upplaga av Kultur i höstmörkret. Den sjätte i ordningen.

8 besöker oss just nu