Miljön i fokus i engagerande fantasyroman för barn i slukaråldern

Tyresöfödde barnboksförfattaren Anna-Klara Mehlich släpper nu en uppföljare till sin senaste bok. Gunga åt Väster – mot Vädrets furste är en stämningsfull fantasyhistoria med miljö och klimatförändringar som det underliggande temat. På samma gång som det är en julberättelse är det också en historia om vänskap som sätts på prov och om teckenspråkets kraft.

Av Robert Skölin
Publicerat 2013-10-24

- Jag vill ta med läsaren på ett spännande äventyr. Att boken kittlar fantasin, där det övernaturliga möter vardagen. Samtidigt vill jag lyfta ett väldigt viktigt ämne, säger Anna-Klara Mehlich.

Platsen är byn Solsäter på den dalsländska landsbygden. Trots att det snart är jul är det inget vinterväder. Värmen gör att träden har fått knoppar och att det växer kantareller i skogen. En natt när regnet öser ner får Aina syn på en flicka i sin morfars gungstol. Hon är smutsig, kippar efter luft och hennes hår är grått. Det visar sig att hon kommer från Väster, landet som styr våra årstider. Där händer det hemska saker. Årstiderna är inte som de ska. Blommor och träd vissnar, djur dör och människor blir allt sjukare. Hon behöver Ainas hjälp.

Teckenspråket har en central roll
När ingen ska höra vad Aina och hennes vänner pratar om talar de teckenspråk med varandra. Mehlich har på detta sätt lyft upp språket till en superhjältekraft. Hon lyckas få det övernaturliga att möta vardagen på ett sätt som skapar igenkänning hos läsarna.

- Tänk om vi alla kunde teckenspråk. Då skulle både hörande och döva kunna prata med varandra. Teckenspråk har även flera fördelar. Det är det bästa språk att prata, om man inte vill att andra ska höra vad man säger eller då ljuden runtomkring är så höga att skrik inte hjälper. Dessutom är det ett väldigt vackert språk.

Gunga åt Väster – mot Vädrets furste är alltså en fristående fortsättning till Gunga åt Öster – mot tidens härskare. Även den är aktuell då den återutgavs på Hoi Förlag i augusti i år. Det underliggande temat i den boken är tiden/stressen. Totalt planeras fyra böcker i serien. 

Den nya boken finns i handeln från den 1 november.

LÄS MER: Tyresöförfattare ger ut barnbok om stressPublicerat 2013-10-24
Uppdaterat 2016-05-18Tyresöförfattare ger ut barnbok om stress

Den Tyresöfödde författaren Anna-Klara Mehlich ger ut nyutgåva av boken "Gunga åt Öster - mot tidens härskare" som är den första delen i denna svenska fantasyserie inför lanseringen av uppföljaren Gunga åt Väster senare i höst.

23 besöker oss just nu