Moderaterna backar kraftigt i kommunvalet – men Alliansen fortfarande störst

Efter söndagens val står det klart att Alliansen förlorat majoriteten i Tyresö kommunfullmäktige, även om det blå blocket fortfarande är större än det rödgröna. Nu säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) att man vill ta ansvar för Tyresö i det här svåra läget genom att bjuda in Miljöpartiet i samarbetet.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-11

Moderaterna gjorde ett dåligt val i Tyresö. Man förlorade fyra mandat efter att ha tappat över 7 procentenheter. Socialdemokraterna blev för första gången större än Moderaterna, trots att även de kröp tillbaka.

– Vi är från vår sida naturligtvis inte nöjda med siffrorna men vi ser det som positivt att vi har två procentenheter högre stöd i kommunvalet jämfört med riksdagsvalet i Tyresö. Den positiva röstsplittringen innebär ett större förtroende för oss lokalt. Vi kan även konstatera att vi i detta val liksom de tre senaste överträffade den nationella moderata siffran med god marginal, säger Fredrik Saweståhl.

Även Miljöpartiet backade kraftigt. Partiet fick bara 5,1 procent att jämföra med 9,1 procent för fyra år sedan. Den stora vinnaren blev i stället Sverigedemokraterna som dubblerade sina röster, från 6,1 till 12,8. Liberalerna och Centerpartiet gjorde också de bra val med en ökning på 2,3 respektive 1,9 procentenheter.

Styrkeförhållandena mellan blocken ändrades inte nämnvärt. De rödgröna står alltjämt still på 21 mandat medan Alliansen förlorar två mandat – till Sverigedemokraterna. Detta gör dock att Alliansen, nu med 24 mandat, går miste om sin majoritet.

Vill samarbeta med MP
Fredrik Saweståhl betonar vikten av att Alliansen håller ihop och fortsätter det arbete man tillsammans påbörjat, men att man behöver stöd och det vill han hämta från Miljöpartiet.

– För oss är det naturligt att vi i Alliansen fortsätter ta ansvar för Tyresös utveckling och att vi tillsammans leder kommunen. Vi moderater samtalar också gärna med Miljöpartiet om förutsättningarna för att bilda en blågrön majoritet som man med stor framgång gjort i en rad andra välskötta kommuner.

Ett sådant samarbete förekommer bland annat i Helsingborg, Sundbyberg och Sigtuna. I Stockholms stad förhandlas just nu också om ett blågrönt styre.Publicerat 2018-09-11
Uppdaterat 2018-09-11

VALRESULTAT (kommunfullmäktige i Tyresö)


S – 28,6 (-0,7)
M – 27,7 (-7,3)
SD – 12,8 (+6,5)
L – 10,0 (+2,3)
C – 5,5 (+1,9)
V – 5,2 (+0,8)
MP – 5,1 (-4,0)
KD – 4,2 (+0,8)
FI – 0,2 (-0,1)
Övriga – 0,7 (-0,3)


Alliansen: 47,7 % (24 mandat)
Rödgröna: 38,9 % (21 mandat)
Sverigedemokraterna: 12,8 % (6 mandat)Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

16 besöker oss just nu