Moderaterna backar kraftigt i kommunvalet – men Alliansen fortfarande störst

Efter söndagens val står det klart att Alliansen förlorat majoriteten i Tyresö kommunfullmäktige, även om det blå blocket fortfarande är större än det rödgröna. Nu säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) att man vill ta ansvar för Tyresö i det här svåra läget genom att bjuda in Miljöpartiet i samarbetet.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-11

Moderaterna gjorde ett dåligt val i Tyresö. Man förlorade fyra mandat efter att ha tappat över 7 procentenheter. Socialdemokraterna blev för första gången större än Moderaterna, trots att även de kröp tillbaka.

– Vi är från vår sida naturligtvis inte nöjda med siffrorna men vi ser det som positivt att vi har två procentenheter högre stöd i kommunvalet jämfört med riksdagsvalet i Tyresö. Den positiva röstsplittringen innebär ett större förtroende för oss lokalt. Vi kan även konstatera att vi i detta val liksom de tre senaste överträffade den nationella moderata siffran med god marginal, säger Fredrik Saweståhl.

Även Miljöpartiet backade kraftigt. Partiet fick bara 5,1 procent att jämföra med 9,1 procent för fyra år sedan. Den stora vinnaren blev i stället Sverigedemokraterna som dubblerade sina röster, från 6,1 till 12,8. Liberalerna och Centerpartiet gjorde också de bra val med en ökning på 2,3 respektive 1,9 procentenheter.

Styrkeförhållandena mellan blocken ändrades inte nämnvärt. De rödgröna står alltjämt still på 21 mandat medan Alliansen förlorar två mandat – till Sverigedemokraterna. Detta gör dock att Alliansen, nu med 24 mandat, går miste om sin majoritet.

Vill samarbeta med MP
Fredrik Saweståhl betonar vikten av att Alliansen håller ihop och fortsätter det arbete man tillsammans påbörjat, men att man behöver stöd och det vill han hämta från Miljöpartiet.

– För oss är det naturligt att vi i Alliansen fortsätter ta ansvar för Tyresös utveckling och att vi tillsammans leder kommunen. Vi moderater samtalar också gärna med Miljöpartiet om förutsättningarna för att bilda en blågrön majoritet som man med stor framgång gjort i en rad andra välskötta kommuner.

Ett sådant samarbete förekommer bland annat i Helsingborg, Sundbyberg och Sigtuna. I Stockholms stad förhandlas just nu också om ett blågrönt styre.Publicerat 2018-09-11
Uppdaterat 2018-09-11

VALRESULTAT (kommunfullmäktige i Tyresö)


S – 28,6 (-0,7)
M – 27,7 (-7,3)
SD – 12,8 (+6,5)
L – 10,0 (+2,3)
C – 5,5 (+1,9)
V – 5,2 (+0,8)
MP – 5,1 (-4,0)
KD – 4,2 (+0,8)
FI – 0,2 (-0,1)
Övriga – 0,7 (-0,3)


Alliansen: 47,7 % (24 mandat)
Rödgröna: 38,9 % (21 mandat)
Sverigedemokraterna: 12,8 % (6 mandat)Läsarna: Fel att höja skatten i Tyresö

Den kraftiga skattehöjning som Tyresös nya politiska styre drivit igenom verkar inte ha fallit i god jord. I en omröstning på Vi i Tyresös Facebook-sida anser nästan nio av tio att beslutet var felaktigt.

M och KD-budget stärker både plånbok och välfärd

I onsdags sa riksdagen ja till Moderaternas och Kristdemokraternas förslag till statsbudget för 2019. Budgeten bygger på Alliansens reformagenda och innebär omfattande skattesänkningar för alla som jobbar och landets pensionärer. Men också fem välfärdsmiljarder och skarpa satsningar på polisen och försvaret.

Tyresö låter nyanlända bo kvar – M kritiska

Bosättningslagen tillämpas på olika sätt i olika kommuner. I Tyresö förlängs bostadskontrakten efter två år. Fel tycker Moderaterna. – Huvudregeln ska vara tidsbegränsade kontrakt i två år, sedan tar egna ansvaret vid. Det är rimligt, säger tillträdande oppositionsrådet Anki Svensson (M).

69 besöker oss just nu