Moderaterna backar kraftigt i kommunvalet – men Alliansen fortfarande störst

Efter söndagens val står det klart att Alliansen förlorat majoriteten i Tyresö kommunfullmäktige, även om det blå blocket fortfarande är större än det rödgröna. Nu säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) att man vill ta ansvar för Tyresö i det här svåra läget genom att bjuda in Miljöpartiet i samarbetet.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-11

Moderaterna gjorde ett dåligt val i Tyresö. Man förlorade fyra mandat efter att ha tappat över 7 procentenheter. Socialdemokraterna blev för första gången större än Moderaterna, trots att även de kröp tillbaka.

– Vi är från vår sida naturligtvis inte nöjda med siffrorna men vi ser det som positivt att vi har två procentenheter högre stöd i kommunvalet jämfört med riksdagsvalet i Tyresö. Den positiva röstsplittringen innebär ett större förtroende för oss lokalt. Vi kan även konstatera att vi i detta val liksom de tre senaste överträffade den nationella moderata siffran med god marginal, säger Fredrik Saweståhl.

Även Miljöpartiet backade kraftigt. Partiet fick bara 5,1 procent att jämföra med 9,1 procent för fyra år sedan. Den stora vinnaren blev i stället Sverigedemokraterna som dubblerade sina röster, från 6,1 till 12,8. Liberalerna och Centerpartiet gjorde också de bra val med en ökning på 2,3 respektive 1,9 procentenheter.

Styrkeförhållandena mellan blocken ändrades inte nämnvärt. De rödgröna står alltjämt still på 21 mandat medan Alliansen förlorar två mandat – till Sverigedemokraterna. Detta gör dock att Alliansen, nu med 24 mandat, går miste om sin majoritet.

Vill samarbeta med MP
Fredrik Saweståhl betonar vikten av att Alliansen håller ihop och fortsätter det arbete man tillsammans påbörjat, men att man behöver stöd och det vill han hämta från Miljöpartiet.

– För oss är det naturligt att vi i Alliansen fortsätter ta ansvar för Tyresös utveckling och att vi tillsammans leder kommunen. Vi moderater samtalar också gärna med Miljöpartiet om förutsättningarna för att bilda en blågrön majoritet som man med stor framgång gjort i en rad andra välskötta kommuner.

Ett sådant samarbete förekommer bland annat i Helsingborg, Sundbyberg och Sigtuna. I Stockholms stad förhandlas just nu också om ett blågrönt styre.Publicerat 2018-09-11
Uppdaterat 2018-09-11

VALRESULTAT (kommunfullmäktige i Tyresö)


S – 28,6 (-0,7)
M – 27,7 (-7,3)
SD – 12,8 (+6,5)
L – 10,0 (+2,3)
C – 5,5 (+1,9)
V – 5,2 (+0,8)
MP – 5,1 (-4,0)
KD – 4,2 (+0,8)
FI – 0,2 (-0,1)
Övriga – 0,7 (-0,3)


Alliansen: 47,7 % (24 mandat)
Rödgröna: 38,9 % (21 mandat)
Sverigedemokraterna: 12,8 % (6 mandat)Socialdemokraterna kallar till olagligt möte

Tyresös nya vänsterstyre bestående av S, L och MP vill byta ut kommunstyrelsen i förtid för att inte riskera att deras förslag om höjd skatt skjuts fram ett år. För att göra det har man kallat till ett extra kommunfullmäktigesammanträde. Men att göra så strider mot kommunallagen. – Lagen är tydlig och det har de fått besked om. Det är naturligtvis märkligt att försöka fatta olagliga beslut i en kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Tyresös nya vänsterstyre vill höja skatten med 50 miljoner

S, MP och L som – med stöd av V – är på väg att ta över Tyresö vill kraftigt höja kommunalskatten. Ett förslag om en skattehöjning på rekordhöga 45 öre, motsvarande 50 miljoner kronor, lades fram på sittande möte i kommunstyrelsen under tisdagskvällen. Men det blev tvärstopp.

Maktskifte i Tyresö efter att L överger Alliansen

Efter 20 år av borgerligt styre i Tyresö blir det maktskifte. Detta efter att Liberalerna övergivit Alliansen. – Vi och många med oss är nu väldigt besvikna på det här som bara kan betecknas som ett svek mot väljarna och mot borgerlig politik. Det är svårt att föreställa sig att de som valde att lägga sin röst på Liberalerna trodde att de röstade för ett Socialdemokratiskt maktövertagande och att ge Vänsterpartiet makt och inflytande, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) i ett uttalande.

16 besöker oss just nu