Moderaterna kammade hem Skolvalet 2018 – både i Tyresö och Sverige

Moderaterna är förstavalet hos nästa generation väljare. Det står klart efter att nästan 400 000 av landets högstadie- och gymnasieelever tyckt till i årets skolval.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-20

Över 1500 skolor har deltagit i 2018 års skolval som arrangeras av myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Valdeltagandet var högt. Nära 80 procent.

– Valdeltagandet i årets skolval till riksdagen har varit större än tidigare år och fler elever har deltagit, det är mycket glädjande. Nu börjar arbetet med att engagera elever och skolor att anmäla sig till skolval för Europaparlamentsvalet i maj 2019. Där har det tidigare varit lägre valdeltagande bland eleverna och färre skolor som varit med. Därför är det ännu viktigare att skolor tar krafttag och arbetar med demokratiuppdraget också när det gäller EU-frågor, säger Lena Nyberg, generaldirektör MUCF.

LÄS MER: Moderaterna backar kraftigt i kommunvalet – men Alliansen fortfarande störst

Resultatet skiljer sig dramatiskt från riksdagsvalet. I riket blev Moderaterna största parti med 21,23 procent av rösterna. Ungefär lika mycket som man hade 2014. Socialdemokraterna förpassades till andra plats efter en nedgång på över fem procentenheter. Sverigedemokraterna seglar upp som tredje största parti bland landets skolelever efter att ha ökat med tre procentenheter samtidigt som Miljöpartiet fallit igenom. Största ökningen stod dock Centerpartiet för som även de passerar Miljöpartiet. Centern ökade fem procentenheter till 12,15 procent.

M ännu större i Tyresö
Även i Tyresö är Moderaterna störst, faktiskt ännu större. Här får man 22,84 procent. Socialdemokraterna är tvåa på 17,7 procent, men håller bara avståendet till Sverigedemokraterna nätt och jämnt. Sverigedemokraterna får 16,83 procent. Och inte långt därefter finns Miljöpartiet på 14,69 procent. Liksom i riket är Centern fyra i storleksordningen men på något mer måttliga siffror – 10,11 procent.

M dominerar på högstadiet – SD på Tyresö gymnasium
I Tyresö är det dock stora skillnader mellan hur eleverna röstar. Moderaterna har störst stöd i den yngre gruppen, alltså på högstadieskolorna, medan Socialdemokraterna och framför allt Sverigedemokraterna har det bland gymnasisterna. På Tyresö gymnasium röstade över 30 procent på Sverigedemokraterna.

LÄS MER: Alliansen vill samarbeta över blockgränsen i landstinget – MP är förstavalet

Deltagande skolor i Tyresö: Dalskolan, Internationella Engelska Skolan, Kumla skola, Kunskapsskolan, Nyboda skola, Strandskolan, Tyresö skola, Tyresö gymnasium.

För fullständiga resultat – klicka här!Publicerat 2018-09-20
Uppdaterat 2018-09-20

Resultat Skolval 2018 Sverige (%)

S – 19.53%
C – 12.15%
FI – 1.78%
L – 5.04%
KD – 3.96%
MP – 10.27%
M – 21.23%
SD – 15.5%
V – 8.99%
ÖVR – 1.55%


Resultat Skolval 2018 Tyresö (%)

S – 17,70
C – 10,11
FI – 1.26
L – 4,93
KD – 2,88
MP – 14,69
M – 22,84
SD – 16,83
V – 6,45
ÖVR – 2,31Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

15 besöker oss just nu