Moderaterna kammade hem Skolvalet 2018 – både i Tyresö och Sverige

Moderaterna är förstavalet hos nästa generation väljare. Det står klart efter att nästan 400 000 av landets högstadie- och gymnasieelever tyckt till i årets skolval.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-20

Över 1500 skolor har deltagit i 2018 års skolval som arrangeras av myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Valdeltagandet var högt. Nära 80 procent.

– Valdeltagandet i årets skolval till riksdagen har varit större än tidigare år och fler elever har deltagit, det är mycket glädjande. Nu börjar arbetet med att engagera elever och skolor att anmäla sig till skolval för Europaparlamentsvalet i maj 2019. Där har det tidigare varit lägre valdeltagande bland eleverna och färre skolor som varit med. Därför är det ännu viktigare att skolor tar krafttag och arbetar med demokratiuppdraget också när det gäller EU-frågor, säger Lena Nyberg, generaldirektör MUCF.

LÄS MER: Moderaterna backar kraftigt i kommunvalet – men Alliansen fortfarande störst

Resultatet skiljer sig dramatiskt från riksdagsvalet. I riket blev Moderaterna största parti med 21,23 procent av rösterna. Ungefär lika mycket som man hade 2014. Socialdemokraterna förpassades till andra plats efter en nedgång på över fem procentenheter. Sverigedemokraterna seglar upp som tredje största parti bland landets skolelever efter att ha ökat med tre procentenheter samtidigt som Miljöpartiet fallit igenom. Största ökningen stod dock Centerpartiet för som även de passerar Miljöpartiet. Centern ökade fem procentenheter till 12,15 procent.

M ännu större i Tyresö
Även i Tyresö är Moderaterna störst, faktiskt ännu större. Här får man 22,84 procent. Socialdemokraterna är tvåa på 17,7 procent, men håller bara avståendet till Sverigedemokraterna nätt och jämnt. Sverigedemokraterna får 16,83 procent. Och inte långt därefter finns Miljöpartiet på 14,69 procent. Liksom i riket är Centern fyra i storleksordningen men på något mer måttliga siffror – 10,11 procent.

M dominerar på högstadiet – SD på Tyresö gymnasium
I Tyresö är det dock stora skillnader mellan hur eleverna röstar. Moderaterna har störst stöd i den yngre gruppen, alltså på högstadieskolorna, medan Socialdemokraterna och framför allt Sverigedemokraterna har det bland gymnasisterna. På Tyresö gymnasium röstade över 30 procent på Sverigedemokraterna.

LÄS MER: Alliansen vill samarbeta över blockgränsen i landstinget – MP är förstavalet

Deltagande skolor i Tyresö: Dalskolan, Internationella Engelska Skolan, Kumla skola, Kunskapsskolan, Nyboda skola, Strandskolan, Tyresö skola, Tyresö gymnasium.

För fullständiga resultat – klicka här!Publicerat 2018-09-20
Uppdaterat 2018-09-20

Resultat Skolval 2018 Sverige (%)

S – 19.53%
C – 12.15%
FI – 1.78%
L – 5.04%
KD – 3.96%
MP – 10.27%
M – 21.23%
SD – 15.5%
V – 8.99%
ÖVR – 1.55%


Resultat Skolval 2018 Tyresö (%)

S – 17,70
C – 10,11
FI – 1.26
L – 4,93
KD – 2,88
MP – 14,69
M – 22,84
SD – 16,83
V – 6,45
ÖVR – 2,31Tyresö låter nyanlända bo kvar – M kritiska

Bosättningslagen tillämpas på olika sätt i olika kommuner. I Tyresö förlängs bostadskontrakten efter två år. Fel tycker Moderaterna. – Huvudregeln ska vara tidsbegränsade kontrakt i två år, sedan tar egna ansvaret vid. Det är rimligt, säger tillträdande oppositionsrådet Anki Svensson (M).

(S)viket vallöfte

Innan Tyresös nya politiska styre ens hunnit ta över har Socialdemokraterna redan svikit ett av sina största vallöften – att stoppa skolan i Fornuddsparken.

Nya oppositionsrådet Anki Svensson (M) i stor intervju: ”Den dagen glömmer jag aldrig”

Efter att S, L och MP gick ihop för att styra Tyresö var 20 år med Alliansen till ända. Moderaternas Anki Svensson (M), tidigare kommunalråd med ansvar för förskola och skola, är den som fått uppgiften att leda arbetet för en borgerlig återkomst. Från 1 januari tar hon över som oppositionsråd. Vi i Tyresös Robert Skölin har träffat Anki i en öppenhjärtig intervju om allt ifrån hur det var att kämpa för sina mål efter en misslyckad skolgång till varför hon engagerade sig politiskt, men också om framtidsvisioner och Liberalernas svek.

Notan till Tyresös skattebetalare för nya KF-ordförandens blunder – drygt 50.000 kronor

Under onsdagskvällen hölls ett extrainsatt kommunfullmäktigesammanträde i Tyresö. Men mötet saknade laglig grund varför inga beslut kunde fattas. Nu skickas notan på tiotusentals kronor till skattebetalarna. – Det här var det första sammanträdet det nya vänsterstyret kallade till. En rätt bisarr föreställning och dyrt blev det också, säger Anki Svensson (M), tillträdande oppositionsråd.

20 besöker oss just nu