Moderaterna vill sprida Tyresö-modell till andra kommuner

Ett år har gått sedan Tyresö lanserade profilfritids. Nu vill Moderaterna att den succéartade Tyresö-modellen ska gå på export.

Av Robert Skölin
Publicerat 2015-09-10

Vi i Tyresö har vid uppepade tillfällen skrivit om profilfritids som ger föreningar möjlighet att driva fritidshemsverksamhet. Sedan förra hösten är det verklighet i Tyresö, som första kommun i landet, efter initiativ från Moderaterna. Tanken med införandet som än så länge bara är på prov är att ge familjer större frihet att själva påverka valet av strukturerade aktiviteter utanför skoltid och samtidigt ge föreningarna finansiella möjligheter att bredda och utveckla en verksamhet som ofta redan finns, men då helt ideellt. Om ett år ska projektet utvärderas och därefter ska beslut fattas om det ska permanentas eller inte. Men redan nu säger Moderaterna att profilfritids är här för att stanna, och inte nog med det, man vill också skicka idén på export. I Dagens Samhälle skriver en moderattrio bestående av kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl, barn- och utbildningsnämndens ordförande Anki Svensson och kultur- och fritidsnämndens dito, Dick Bengtson, om den succé som hittills varit och att frågan för tillfället drivs i Västervik. Deras förhoppning är nu att fler kommuner ska få upp ögonen för de stora fördelarna med profilfritids.

”Fritidsverksamheten behöver ofta ett lyft och vi har en modell som gör alla till vinnare”, skriver man i dagens DS.

Föreningarna som driver profilfritids i dag (enskilda eller i samarbete): Tyresö FF/Tyresö Basket, Brännpunkten/Tyresö Royal Crowns, Tyresö Ryttarförening och Hanvikens SK.
Publicerat 2015-09-10
Uppdaterat 2016-01-13Inga artiklar hittades
9 besöker oss just nu