Mozzie – Hunden som tog examen för att lära barn läsa

Mozzie är knappt ett år gammal. Men redan har han hunnit ta något så ovanligt (för hundar) som en examen och dessutom fått ett ”jobb”.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-01-26

Finska lapphunden Mozzie arbetar tillsammans med sin husse, Jimmy Kemi, extraresurs inom skolan, som läshund på Bergfotens skola i Tyresö. Detta efter att ha gått en utbildning på Svenska PedagogHundinstitutet (SPI).

Intresset för att arbeta med hundar integrerat i skolverksamheten ur ett pedagogiskt syfte är fortfarande ganska litet men på stark frammarsch. Olika projekt runt om i Sverige visar att även skolvärlden precis som äldreomsorgen börjat få upp ögonen för de effekter terapihundar ger. Fysisk kontakt med djur, exempelvis att klappa en hund, frigör oxytocin, ett ”må bra-hormon” som verkar avslappnande på människor.

– Med hjälp av Mozzie kan jag fånga upp de elever som inte knäckt läskoden. Mozzie motiverar, uppmuntrar och framför allt får eleven att känna sig bra. Hos mig ger jag eleverna inställningen att de kan läsa, här är det bara Mozzie som inte kan det. Det lättar på spänningen lite, säger Jimmy Kemi i en intervju med Expressen.

Vi i Tyresö hälsar Mozzie varmt välkommen och kommer följa hans arbete med stort intresse.

Mozzie har ett eget Instagramkonto: @skolhundenPublicerat 2018-01-26
Uppdaterat 2018-01-26

BILD: InstagramInga artiklar hittades
72 besöker oss just nu