Namninsamling för polisstation i Tyresö: ”Det går inte längre”

För lite mer än tre år sedan stängde polisstationen i Tyresö. Nu har ett upprop startats för att den åter ska öppna.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-01-14

Den 16 november 2015 bommade närpolisstationen i Tyresö igen. Ett resultat av den stora omorganisationen inom polisen, men också brist på resurser. Sedan dess utgår den lokala polisverksamheten ifrån Nacka. Det är där Tyresös kommunpolis är placerad. Dåvarande kommunstyrelseordförande Fredrik Saweståhl (M) beklagade beslutet.

LÄS MER: Nästa vecka stänger polisstationen

– En kommun av Tyresös storlek borde rimligtvis ha en polisstation. Men samtidigt är det inget vi som kommun kan styra över. Polismyndigheten vilar under staten och hur de väljer att organisera sig är deras eget ansvar. Jag förutsätter dock att beslutet är så pass väl övervägt att det inte ska ha en negativ inverkan på polisens närvaro och tillgänglighet lokalt. Målet är ju att komma närmare medborgarna, inte tvärtom, kommenterade han då för Vi i Tyresö.

Men få håller nog med om att polisen blivit synligare och mer närvarande i lokalsamhället, och nu har en namninsamling startats för att få den tillbaka.

"Det går inte längre"
I beskrivningen till initiativet står bland annat ”det går inte längre”, ”vi måste ha ett skydd av polisen” och ”med en kommun med så många innevånare är en egen polisstation ett måste”. I skrivande stund har 150 personer skrivit under.

Moderaterna kämpade länge för stationens överlevnad och har återkommande krävt att polisstationen ska öppna igen. Drygt ett år efter stängningen gick man ut med en ny vädjan till dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) för att uppmärksamma han om problematiken, med hopp om att extrapengar skulle kunna skjutas till. Men från Ygeman och regeringen var det knäpptyst.

LÄS MER: Moderaterna kräver polisstationen tillbaka

Moderaterna och den allians som då styrde Tyresö tog härefter saken i egna händer och trappade upp kommunens trygghets- och säkerhetsarbete. Bland annat med en extra väktarbil.

Sedan årsskiftet styrs Tyresö av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet.

LÄS MER: S-mätning: Trygghetsfrågan inte speciellt viktig i TyresöPublicerat 2019-01-14
Uppdaterat 2019-01-14

FOTO: Robert SkölinSkölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

15 besöker oss just nu