Namninsamling för polisstation i Tyresö: ”Det går inte längre”

För lite mer än tre år sedan stängde polisstationen i Tyresö. Nu har ett upprop startats för att den åter ska öppna.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-01-14

Den 16 november 2015 bommade närpolisstationen i Tyresö igen. Ett resultat av den stora omorganisationen inom polisen, men också brist på resurser. Sedan dess utgår den lokala polisverksamheten ifrån Nacka. Det är där Tyresös kommunpolis är placerad. Dåvarande kommunstyrelseordförande Fredrik Saweståhl (M) beklagade beslutet.

LÄS MER: Nästa vecka stänger polisstationen

– En kommun av Tyresös storlek borde rimligtvis ha en polisstation. Men samtidigt är det inget vi som kommun kan styra över. Polismyndigheten vilar under staten och hur de väljer att organisera sig är deras eget ansvar. Jag förutsätter dock att beslutet är så pass väl övervägt att det inte ska ha en negativ inverkan på polisens närvaro och tillgänglighet lokalt. Målet är ju att komma närmare medborgarna, inte tvärtom, kommenterade han då för Vi i Tyresö.

Men få håller nog med om att polisen blivit synligare och mer närvarande i lokalsamhället, och nu har en namninsamling startats för att få den tillbaka.

"Det går inte längre"
I beskrivningen till initiativet står bland annat ”det går inte längre”, ”vi måste ha ett skydd av polisen” och ”med en kommun med så många innevånare är en egen polisstation ett måste”. I skrivande stund har 150 personer skrivit under.

Moderaterna kämpade länge för stationens överlevnad och har återkommande krävt att polisstationen ska öppna igen. Drygt ett år efter stängningen gick man ut med en ny vädjan till dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) för att uppmärksamma han om problematiken, med hopp om att extrapengar skulle kunna skjutas till. Men från Ygeman och regeringen var det knäpptyst.

LÄS MER: Moderaterna kräver polisstationen tillbaka

Moderaterna och den allians som då styrde Tyresö tog härefter saken i egna händer och trappade upp kommunens trygghets- och säkerhetsarbete. Bland annat med en extra väktarbil.

Sedan årsskiftet styrs Tyresö av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet.

LÄS MER: S-mätning: Trygghetsfrågan inte speciellt viktig i TyresöPublicerat 2019-01-14
Uppdaterat 2019-01-14

FOTO: Robert SkölinKF-möte ställs in – här är piken från Freij (M)

Den moderata politikern Peter Freij ger Tyresös nya styre en ordentlig gliring. Detta efter att man beslutat ställa in torsdagens fullmäktigesammanträde. "Jag väljer att tolka det som att man från det nya styret inte har någon större reformagenda utan är relativt nöjd med hur Tyresö fungerar", skriver han på Facebook.

Utdömt äldreboende ser ut att bli kvar

Björkbackens äldreboende dras med betydande renoveringsbehov och har varit på väg att avvecklas då åtgärderna som behöver göras ansetts på tok för dyra. Men det nya vänsterstyret vill behålla boendet och nu har Arbetsmiljöverket gett kommunen tre år på sig.

26 besöker oss just nu