Nej till sjökrog vid Strandbadet – men Moderaterna ger sig inte

Det blir ingen sjökrog vid Strandbadet, utan någon form av café. Det beslutade kommunstyrelsen i tisdags kväll. Men Moderaterna hoppas fortfarande. – Än är inte sista ordet sagt, säger Dick Bengtson (M).

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-01-10

Sommaren 2016 stod det nya Strandbadet klart efter att ha varit stängt i två år. Förutom den nya badplatsen och en ny hamn med plats för betydligt fler båtar än tidigare har det tillkommit en lekplats samt en brygga på spänger som löper 25-30 meter ut från sandstranden. Upprustningen har tagits emot väl och antalet besökare har ökat kraftigt. Men Moderaterna och den tidigare Alliansmajoriteten ville mer med Strandbadet. I grannkommunerna finns många sjö- och hamnkrogar. Men i Tyresö är det glesare och på udden såg man framför sig en mysig restaurang där man kan äta och dricka gott och samtidigt känna havets vindar och betrakta glittrande solnedgångar. 

Planerna var stora och skisser togs också fram. Men nu har projektet bokstavligen strandat. På kommunstyrelsens senaste möte röstades förslaget ner till förmån för någon enklare caféverksamhet.

Moderaten Dick Bengtson är kritisk och menar att det nya politiska styret helt enkelt inte vill förstå innebörden.

– Ett väldigt olyckligt och näringslivsfientligt beslut. Man misstolkar medvetet vårt förslag. Det handlar inte om att kommunen ska driva restaurang, det handlar om att ge en entreprenör möjlighet att skapa en fantastisk mötesplats för Tyresöbor och andra.

– Strandbadet är förmodligen det enda stället i kommunen där det skulle gå att skapa en genuin skärgårdskrog. Ett ställe dit man kan komma med både buss, bil och båt. Jag har kämpat för detta ända sedan min tid som ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Vi har till och med tagit fram ritningar på hur det skulle kunna bli. Jag är rädd för att Tyresö missar en historisk chans här.

Liberalerna har tidigare uppfattats som positiva till restaurangplanerna men Bengtson tror att de tvingats backa. Även Sverigedemokraterna anslöt sig och röstade emot Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– Vi får se hur vi kan gå vidare. Än är inte sista ordet sagt. Förhoppningsvis kan vi skapa opinion kring detta och få det nya styret att ändra sitt kortsiktiga beslut. Jag tror att även Liberalerna är positiva till detta egentligen, men har fått vika ner sig för sina nya samarbetspartners.Publicerat 2019-01-10
Uppdaterat 2019-06-25

FOTO: Mikael OnegårdNya förskolor i Strand och Tyresö centrum

Under tisdagskvällen kom förslaget om tvåa nya förskolor i Tyresö ett steg närmare beslut. Planerna på nya förskolor, en i Strand och en i Tyresö centrum, godkändes av kommunstyrelsen och går nu vidare till kommunfullmäktige.

10 besöker oss just nu