Nu är också Ängsgården Silviacertifierat

Tyresös demenssatsning har nu nått vård- och omsorgsboendet Ängsgården som under måndagen fick sitt certifikat som den 46:e enhet som genomgått Silviahemmets demenscertifiering.

Av Redaktionen
Publicerat 2016-12-06

En äldre kvinna strosar fram i längs korridoren. Hon håller sig i ledstången och stannar upp när hon möter en man som visar sig vara socialnämndens ordförande Andreas Jonsson (M). De tar i hand och presenterar sig för varandra. Hon säger att det är trevligt där hon bor. Alla hon möter verkar vara lika bekanta eller obekanta. Snart kommer hon förbi och hälsar igen.

Varje år insjuknar ca 25 000 människor i någon demenssjukdom. Den vanligaste är Alzheimer och år 2020 räknar man med att 170.000 människor insjuknat. Stiftelsen Silviahemmet, som grundades på initiativ av H.M. Drottning Silvia på alla hjärtans dag 1996, har ett genomtänkt koncept som både ger kunskap och metoder för hur kunskapen kan användas i omsorgen.

Som Vi i Tyresö har rapporterat om tidigare genomför Tyresö kommun just nu en kompetenssatsning med målet att alla som arbetar inom omsorgen, undersköterskor, sjuksköterskor, chefer och lokalvårdare ska genomgå Stiftelsen Silviahemmets kompetenslyft om demens.

– En person som har en demenssjukdom kan vara svår att möta eftersom hjärnan påverkas av sjukdomen. I värsta fall kan det leda till stora personlighetsstörningar och ibland aggressivitet. Därför är det viktigt att personalen är förberedda på hur människan kan bemötas så att oron minskar och den äldre får en värdig vardag, säger Andreas Jonsson (M).

Hittills har vård- och omsorgsboendena Trollängen och Ängsgården tagit sina certifikat och Krusmyntan och Björkbacken ska få sina innan årets slut. Då har alla Tyresös vård- och omsorgsboenden för äldre nått kommunens mål och blivit certifierade. Då börjar nästa stora steg i satsningen – hemtjänstens personal ska också utbildas. Det kommer att ske under 2017 och om cirka ett år räknar kommunen med att nå det slutliga målet med satsningen – att bli den första kommunen i Sverige som Silviacertifierar hela äldreomsorgen.Publicerat 2016-12-06
Uppdaterat 2018-02-14Äldremanifestation i Tyresö

Pensionärsföreningarna i Tyresö gör gemensam sak under Stora Pensionärsdagen och framför kravlista inför valet i september. Merparten av kraven är dock redan uppfyllda. – Jag är tacksam över att kommunen gått oss till mötes. Det tycker jag är väldigt bra. Men vi tänker fortsätta strida för det här för vi vet inte i slutändan vad det blir, säger Sylvia Ljungdahl som är samordnare för den så kallade ”Aktionsgruppen”, i en radiointervju med SR Stockholm där också Dick Bengtson (M), socialnämndens ordförande, deltog.

Så förebygger du demens

Tyresö kommun storsatsar på att öka kompetensen inom äldreomsorgen och alla vård- och omsorgsboenden har nu certifierats av Silviahemmet, världsledande på demensforskning. Men för att minska risken för demens senare i livet kan du också göra mycket själv. Vi i Tyresö ger dig vägledning.

17 besöker oss just nu