Ny fordonsskatt, rekordhögt bensinpris och utökad trängselskatt – så påverkas du!

Under 2018 sker stora förändringar på bilmarknaden. Bland annat införs ett nytt bonus malus-system som belönar bilar med låga utsläpp, medan bilar med höga utsläpp straffas. Vi i Tyresö har gått igenom alla förändringar.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-05-19

1. Tjänstebil blir förmån
Sedan årsskiftet ingår inte längre trängselskatt samt väg- bro- och färjeavgifter i bilförmånsvärdet. Det betyder att trängselskatten för privatkörning av tjänstebil räknas som en förmån och ska beskattas separat, något som tidigare varit gratis.

2. Bonus malus
Den 1 juli träder nya fordonsskatten – bonus malus – i kraft.  Bonus malus är latin och betyder bra och dåligt. Den som köper och kör en bil med låga utsläpp får en bonus. Men för den som anses vara miljöbov väntar i stället en skattehöjning med flera tusenlappar de första tre åren. Hur stor denna blir kan du själv räkna ut på Transportstyrelsens hemsida.

Med det nya systemet hoppas regeringen att fler väljer fordon med lägre klimatpåverkan.

Bonus malus-systemet omfattar bilar som registreras från halvårsskiftet och påverkar inte befintlig vagnpark. Redan registrerade bilar behåller dagens skatt.

Den höjda fordonskatten:
Hur hög den nya fordonskatten blir beror på hur mycket koldioxid bilen släpper ut. För utsläpp mellan 95 och 140 gram per kilometer kommer skatten att ligga på 82 kronor. För fordon som släpper ut över 140 gram per kilometer är skatten 107 kronor per gram. Från och med år fyra återgår skatten till det normala, det vill säga 22 kronor per gram över 111 gram. Fordon som går på alternativa drivmedel, till exempel etanol och fordongas, får ingen höjd fordonskatt.

Den nya bonusen:
Den tidigare femåriga skattebefrielsen för miljöbilar tas bort och supermiljöbilspremien ersätts av en bonus för bilar med lågt utsläpp av koldioxid. Nya bilar som släpper ut 60 gram per kilometer får en bonus på 10 000 kronor. Bilar som har ett noll-utsläpp, det vill säga el-bilar, får en bonus på 60 000 kronor. Det betyder att den nya bonusen är högre än dagens supermiljöbilspremie, som ligger på 40 000 kronor. Även gasbilar, som i dag inte omfattas av supermiljöbilspremien, kan få en bonus på 10 000 kronor.

Miljötillägget på 250 kronor för dieselbilar kommer att vara kvar.

Så mycket ökar priset för bränsle
Även bränslekostnaden för såväl bensin- som dieselbilar fortsätter öka. Redan 2015 kom finansminister Magdalena Anderssons (S) beslut om en årlig skattehöjning på drivmedel som ger ett ökat bensin- och dieselpris med två procentenheter, plus inflation, vid nyår varje år. I år höjdes bensinpriset med 29 öre och diesel med 26 öre, och skatten utgör nu hela 60 procent av priset. Förutom nya pålagor fortsätter även oljepriset att öka dramatiskt vilket självfallet också slår igenom på priset. Sedan 1 januari har priset ökat med drygt 1,50 kronor och under fredagen sprängdes 16-kronorsnivån på bensin, vilket fick starka reaktioner som bland andra Expressen rapporterade om.

Trängselskatten på väg att höjas
Från 2020 ska dessutom trängselskatten för alla bilister i Stockholm höjas, det beslutade regeringen strax innan jul. Trängselskatten ska börja tas ut redan från klockan 06.00, vilket är en halvtimme tidigare. Dag före Kristi himmelsfärd, nationaldagen och Alla helgons dag och första veckan i juli blir även avgiftsbelagda. Den högsta avgiften per passage som tidigare varit 35 kronor höjs till 45 kronor och maxavgiften per dag per bil blir 135 kronor.

LÄS MER: Tyresöbor har över 2 Mkr i skulder hos Kronofogden – för obetald trängselskatt

Enligt regeringen ska pengarna från den ändrade och höjda trängselskatten bidra till att finansiera mer investeringar i infrastruktur. Bland annat byggande av ny tunnelbanelinje från Älvsjö till Fridhemsplan samt en ny snabbspårväg (den så kallade spårväg syd), en T-banestation i Hagalund och en förlängning av Roslagsbanan.Publicerat 2018-05-19
Uppdaterat 2018-05-19

FOTO: ShutterstockHär är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

6 besöker oss just nu