Nya framgångar för Tyresöfotografer

I helgen avlöpte Porträtt-SM och det gick i vanlig ordning mycket bra för Slottstudions Jenny Puronne som slutade tvåa totalt och fick guld för årets porträtt.

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-10-04

I år var det 50 professionella fotografer från Skåne till Norrland som deltog i kampen om de prestigefyllda priserna på Porträtt-SM i Lund. Imponera skulle de göra på de fem jurymedlemmarna från olika länder med huvuddomare Damian McGillicuddy från England i spetsen.

LÄS MER: Nytt medaljregn över Tyresöfotograf

Svensk Mästare blev Laila Villebäck från Linköping. Men på andra plats kom alltså Jenny Puronne, Slottstudion i Tyresö, medan Malin Lundgren från Pastill foto i Järfälla placerade sig på bronsplats.

Jenny Puronne har sin studio Slottstudion i Tyresö där hon främst fotograferar barn och familjer och bröllop. Porträtt-SM har fått henne att tänka utanför ramarna och utveckla sin fotografering, berättar hon.

– Man bedömer en bild på Impact på bilden. Har den något nytt? En historia att berätta? Är det en wow-känsla? Man utgår från 100 poäng och sen går den ner i poäng genom utförande, skärpa, komposition och andra "fel", säger Jenny.

Porträttet "Yong inside" korades till Årets bild och vinnare av porträtt.

– Juryn sa att bilden har världsklass och kommer att kunna vinna tävlingar i världen. De önskade att de själva kommit på idén för den är så genial. Och precis som man känner sig. Bilden är skapad med Elsa som ska fylla 99 år med sitt barnbarn Carola som ska representera Elsas yngre jag.

Ett annat porträtt som stod ut var bilden Cancer Soldier som är skapad med Lova som kämpade med sin cancer. Lova var med och pysslade för att få till bilden i två månader innan hon gick ur tiden, strax innan sin 13-årsdag.

– Bilden är stark att se på då hon inte klarade sig hela vägen till tävlingen. Hon ville gärna vara med och tävla och bilden fick bronspoäng, säger Jenny.

En annan Tyresöbo som lyckades bra var Jenny Ivarsson som driver studion Photo by Jenny i Älta. Jenny Ivarsson fick framskjutna placeringar och diplom på alla sina bidrag med ett ”utmärkt” (tidigare silver) som bästa resultat. Publicerat 2017-10-04
Uppdaterat 2017-10-26

Jenny Puronnes bidrag: “Young inside”, “Cancer Soldier”, “My broken baby”, “The Tulip girl”, “seasonal Gods”, “The Makeup doll”

Jenny Puronne - Porträtt-SM 2017 - Young inside
Jenny Puronne - Porträtt-SM 2017 - Cancer soldier
Jenny Puronne - Porträtt-SM 2017 - My broken baby
Jenny Puronne - Porträtt-SM 2017 - The Tulip girl
Jenny Puronne - Porträtt-SM 2017 - Seasonal gods
Jenny Puronne - Porträtt-SM 2017 - The makeup dollJenny Puronne kan bli världsmästare i fotografering

Sverige har gått vidare till VM-final i fotografering, World Photographic Cup. Fem bidrag från fyra svenska fotografer har valts ut bland över 500 internationella bidrag. En av svenskarna är Jenny Puronne som driver Slottstudion.

16 besöker oss just nu