Nya oppositionsrådet Anki Svensson (M) i stor intervju: ”Den dagen glömmer jag aldrig”

Efter att S, L och MP gick ihop för att styra Tyresö var 20 år med Alliansen till ända. Moderaternas Anki Svensson (M), tidigare kommunalråd med ansvar för förskola och skola, är den som fått uppgiften att leda arbetet för en borgerlig återkomst. Från 1 januari tar hon över som oppositionsråd. Vi i Tyresös Robert Skölin har träffat Anki i en öppenhjärtig intervju om allt ifrån hur det var att kämpa för sina mål efter en misslyckad skolgång till varför hon engagerade sig politiskt, men också om framtidsvisioner och Liberalernas svek.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-12-07

Anki Svensson, 59, är utbildad jurist och bor i Krusboda. Hon har varit politiskt aktiv sedan 2002, varav de senaste åtta åren på heltid i egenskap av ordförande i barn- och utbildningsnämnden. För en dryg månad sedan fick hon den moderata kommunfullmäktigegruppens förtroende att bli nytt oppositionsråd.

LÄS MER: Anki Svensson är Moderaternas kandidat till oppositionsråd​

Hur känns det?

Jättebra! Jag är oerhört stolt men också ödmjuk inför uppdraget. Det är ett stort ansvar och jag kommer göra allt för att leva upp till de högt ställda förväntningarna.

Hur kommer det märkas att du tar över?

Det blir ju skillnad eftersom att vi kommer vara i opposition men bland mina främsta styrkor finns ett outtröttligt engagemang och förmågan att ta fram det bästa ur andra. Jag sätter alltid laget framför jaget.

För dem som inte känner dig. Kan du berätta lite om vem du är?

Jag bor med min familj i en hyresrätt i Krusboda sedan 15 år tillbaka men har bott i Tyresö sedan 1979. Har fyra vuxna barn och är farmor och mormor till fyra fantastiska barnbarn. Hela familjen bor i Tyresö och det känns väldigt bra. Några av barnen har under en tid varit bosatta på annat håll men hittat hem till vårt vackra Tyresö igen. Bland mina största intressen finns golf och att resa och upptäcka.

Men du är inte uppväxt i Tyresö?

Nej, jag är född i Kalmar och bodde i Emmaboda mitt första år innan familjen tog mig till Stockholm. Det blev fem år på Kungsholmen och tio år i Bagarmossen innan jag hamnade i Tyresö.

Du berättade för mig att du inte alltid haft det så lätt?

Jag tror många, om inte de allra flesta, har haft tuffa perioder i sitt liv och jag är inget undantag. Jag hade en helt misslyckad grundskoletid och hoppade av efter nian. Det enda jag tog med mig var att jag inte klarade av något, ett hårt slag för en ung människa. Senare, i 20-årsåldern, insåg jag att om jag skulle kunna bli det jag alltid drömt om, jurist, så var jag tvungen att ta tag i både mig själv och studierna. Det var en lång väg fram till målet, men jag startade resan. Jag jobbade på dagarna och läste in gymnasiet på kvällarna. År 2000 lyckades jag ta mig in på juristlinjen vid Stockholms universitet. Den dagen glömmer jag aldrig. Det blev några tuffa år med heltidsstudier, arbete och familj och det fanns stunder då jag verkligen undrade vad jag höll på med, men det var helt klart värt det. Mål och strävan i livet är något jag tycker alla borde ha.

Men du har aldrig arbetat som jurist?

*Skratt*, nej det har jag inte. Under tiden jag pluggade växte mitt politiska engagemang och när jag var färdigexaminerad tog den politiska karriären fart och det är verkligen inget jag ångrar. Juristutbildningen har jag haft mycket nytta av även i politiken.

Hur kom det sig att du blev politiskt aktiv?

Grunden till mitt engagemang bottnar i många orsaker. Ett av de viktigare är skattepolitiken. Under min uppväxt hade pappa tre jobb för att försörja oss. Jag träffade honom knappt. Det var så höga marginalskatter så det mesta man tjänade gick till skatt. Det gäller fortfarande i dag. Skattetrycket behöver sänkas ordentligt. Fler måste få behålla mer, inte minst de med lägst inkomster.

Och nu är ni i opposition, vad hände egentligen?

Vi gjorde ett dåligt val eller ett väldigt dåligt val, rätt uttryckt. Rikstrenden var negativ men lokalt tappade vi mer än genomsnittet i Stockholms län, så det i sig är ingen ursäkt även om det påverkar.

Vad berodde det på då?

Vi är inte klara med eftervalsanalysen men klart är att vi missbedömde kritiken i hanteringen av tillväxt- och stadsbyggnadsfrågorna. I förhållande till jämförbara kommuner har byggtakten i Tyresö inte varit hög, snarare tvärtom, men uppenbart är att vi behöver slå av på farten ytterligare. Det är så jag tolkar viljeyttringen och det är också min egen övertygelse. Det handlar om att nödvändiga trafikinvesteringar ska hinnas med och tydligare slå vakt om Tyresös gröna karaktär och varumärke som skärgårdskommun, själva anledningen till vår attraktionskraft. Vi måste också bli betydligt bättre på att lyssna och ha nära dialog med alla inblandade parter i ett tidigare skede om vad, var och hur det byggs. Här har det brustit. Det är bara att erkänna.

Okej, men det var inte bara ett dåligt val som föranledde att ni nu är i opposition?

Nej, den andra delen är att Liberalerna svek Alliansen. För även om Moderaterna gjorde ett dåligt val utgjorde Alliansen fortfarande det klart större blocket med 24 mot 21 mandat. De rödgröna gick inte ens framåt. Vi hade kunnat fortsätta styra Tyresö, antingen genom breda uppgörelser över blockgränserna eller i minoritet. Men viljan saknades hos Liberalerna.

Den nya koalitionen är helt beroende av Vänsterpartiet och deras första beslut blev en rejäl skattehöjning om 55 miljoner, motsvarande över 3.000 kronor för en vanlig familj. Vad säger du om det?

Att det kommer straffa sig i nästa val. Väljarna glömmer inte och vi kommer se till att påminna dem, varje dag.

LÄS MER: Klart: Kraftigt höjd skatt väntar Tyresöborna redan 2019​

Men ni har själva uttalat att det finansiella överskottet varit för lågt, behöver då inte skatten höjas?

I över två decennier har Tyresö kommun uppvisat finansiella överskott men på senare år har resultaten varit otillräckliga, bland annat för att säkerställa medel för framtida pensionsavgångar. Det beror i grunden på ett högt kostnadsläge för verksamheterna och måste mötas därefter; med effektiviseringar, prioriteringar och strikt budgetdisciplin. Låga intäkter som kräver skattehöjningar är varken förklaringen eller svaret.

Vad är dina framtidsvisioner för Tyresö?

Oj, det var en bred fråga. Men jag ska försöka besvara den på ett bästa sätt. Vi har en vision om att Tyresö ska vara den attraktivaste kommunen att bo, leva och vara företagare i. För att nå dit behöver ännu fler komma till sin rätt och känna att Tyresö är en plats för dem. Kvaliteten i välfärden måste fortsätta stärkas, valfrihet och mångfald värnas och utvecklas, entreprenörskap uppmuntras, tillväxttakten vara hållbar och utanförskap och bidragsberoende samt otrygghet, i alla dess former, motverkas. Detta, liksom ordning och reda i ekonomin, är Moderaterna en garant för. Vi lovar inte allt till alla utan prioriterar det viktiga – och det håller vi.

Det gjorde du bra tycker jag. Jag tänkte att vi ska ta och avrunda den här intervjun med några snabba. Okej?

Absolut, kör!

Bio eller hemmakväll?

Hemmakväll

Morgonpigg eller sjusovare?

Någonstans mittemellan

Choklad eller lakrits?

Choklad

Katt eller hund?

Hund

Rött eller blått?

Blååått!Publicerat 2018-12-07
Uppdaterat 2018-12-07

FOTO: Jenny PuronneM, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

7 besöker oss just nu