Nytt äldreboende med djur- och naturprofil invigt

För att möta de ökande behoven byggs antalet vård- och omsorgsplatser just nu ut i Tyresö. Flera nya äldreboenden planeras i alla kommundelar. Under torsdagen invigdes Villa Basilika i Östra Farmarstigen.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-03-23

Villa Basilika öppnade i februari och har plats för 63 boende med demenssjukdom. Boendet ligger intill Krusmyntan i Östra Farmarstigen, båda drivs av Vardaga. Villa Basilika beskrivs som ett välplanerat äldreboende med djur- och naturprofil.

”Hundar är varmt välkomna att flytta in med husse eller matte, eller att komma på regelbundna besök om det passar bättre. Höns kommer att finnas i vår trädgård. Vi kommer tillsammans med de boende att sköta om dem och ta till vara äggen som värps. De passar perfekt i en omelett eller sockerkaka – precis som på övriga Vardagaboenden lagar vi nämligen maten själva enligt vårt omtyckta koncept Mat som hemma.”, står det att läsa på Vardagas hemsida.

Under torsdagen var det alltså invigning med personal, representanter från Vardaga och kommunen på plats.

– Ett jättefint, trivsamt och funktionellt boende. Ännu en pusselbit i vårt arbete mot Sveriges modernaste äldreomsorg, sa Dick Bengtson (M), ordförande i socialnämnden.

På plats fanns även Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande. Det var också han som fick den stora äran att klippa det berömda bandet.

– Det är jättekul att få inviga det första av fyra nya äldreboenden i Tyresö. Vi visar nu på riktigt hur vi levererar bra och värdig äldreomsorg till äldre i vår kommun. Äldre förtjänar det bästa och det som dög på 70-talet ska ingen erbjudas idag. 

Förutom Villa Basilika planeras alltså ytterligare tre nya boenden. I Fornudden byggs ett nytt boende och skapar samtidigt plats för en ny skola. I centrala Tyresö har Björkbacken, kommunens äldsta boende, stora renoveringsbehov som skulle vara mycket kostsamma att åtgärda och kommer därför att avvecklas. Platserna fördelas till Villa Basilika och ett nytt äldreboende i Tyresö centrum. Det nya boendet i Tyresö centrum kommer precis som Björkbacken att drivas i kommunal regi. Ett fjärde boende byggs i Tyresö Strand.

– När det öppnat finns vård- och omsorgsboenden i alla tre kommundelar. Det är viktigt eftersom det skapar förutsättningar att bo kvar i sitt närområde, även när behoven förändras. Totalt blir det runt 140 fler platser än i dag, kommenterar Dick Bengtson.Publicerat 2018-03-23
Uppdaterat 2018-03-23Utdömt äldreboende ser ut att bli kvar

Björkbackens äldreboende dras med betydande renoveringsbehov och har varit på väg att avvecklas då åtgärderna som behöver göras ansetts på tok för dyra. Men det nya vänsterstyret vill behålla boendet och nu har Arbetsmiljöverket gett kommunen tre år på sig.

9 besöker oss just nu