Nytt TYBO-projekt får lägst nyproduktionshyror i länet

Temyntan som byggs av Tyresö Bostäder, mellan Kamomillgränd, Veronikagränd och Njupkärrsvägen, kommer ha de billigaste nyproduktionshyrorna i länet.

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-11-14

Det är tidningen Hem & Hyra som uppmärksammar Tyresö Bostäders senast igångsatta nyproduktion Temyntan, bestående av totalt 144 små lägenheter (i huvudsak ettor och tvåor). Anledningen är de förväntade låga hyresnivåerna, vilka uppges vara lägst i länet för nyproduktion. Detta ska i sin tur vara kopplat till låga byggkostnader, något Vi i Tyresö tidigare rapporterat om.

– Vi har lyckats kapa produktionskostnaderna med 20-25 procent. Det är mycket bra. I Stockholmsregionen finns ett stort behov av små hyresrätter för dem med något mindre plånböcker, sa ordförande Leif Kennerberg (KD) då.

Bolagets vd Maria Öberg, säger till Hem & Hyra att de yrkar på en hyra på cirka 6.000 kronor för en tvåa, 5.000 för en etta och 8.000 för treorna.

– Jag är stolt och glad att vi kan bygga billigt. Vi vill att så många som möjligt ska ha råd att hyra, säger hon.

Först ska hyrorna förhandlas med Hyresgästföreningen region Stockholm. Men enligt Jan Hedberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm, är Tyresö Bostäders hyreskrav det lägsta för nyproducerade lägenheter i länet.

– Det är garanterat lägst både under 2016 och 2017, skriver han i ett mejl till Hem & Hyra.

Inflyttning våren 2018
I mitten av september togs första spadtaget till Temyntan av Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande i Tyresö.

– Det är viktigt med en blandad bostadsmarknad för att den ska vara väl fungerande och det kommer Temyntan starkt att bidra till. Små hyresrätter ger exempelvis unga chansen till en första bostad och erbjuder äldre att anpassa sitt boende när orken tryter. Jag är glad att det första spadtaget nu är taget, sa han då till Vi i Tyresö.

Första inflyttning väntas ske under första kvartalet 2018.Publicerat 2017-11-14
Uppdaterat 2017-11-14Tyresö bygger näst mest i länet

Under 2019 väntas 695 nya bostäder bli färdigställda i Tyresö. I förhållande till antal invånare är det bara Solna som bygger mer. Detta enligt en sammanställning av SVT Nyheter.

14 besöker oss just nu