Ordningsomdömen i skolan kan vara på G – välkomnas av oppositionsrådet

Skriftliga omdömen i ordning kan snart bli verklighet för Sveriges elever i högstadiet och gymnasiet. I riksdagen finns en majoritet för det borgerliga förslaget som inte oväntat välkomnas av oppositionsrådet i Tyresö Anki Svensson (M). – Det är viktigt att föräldrarna får en indikation på hur deras barn sköter sig i skolan, säger hon i en kommentar till Vi i Tyresö.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-04-02

Sverige är ett av de få länder i västvärlden som har avskaffat både ordningsbetyg och möjligheter till ordningsomdömen. I dag väntas dock utbildningsutskottet kräva en lagändring.

Ett gemensamt vallöfte från de borgerliga partierna var att de skolor som vill ska kunna ge elever på högstadiet och gymnasiet ett skriftligt omdöme i ordning (däremot ska det inte ingå i slutbetyget). Förslaget gillas även av Sverigedemokraterna varför det finns en majoritet i riksdagen.

Arbetsroproblem för varannan elev
Anki Svensson (M), oppositionsråd i Tyresö, är en av dem som vill se ett införande av ordningsomdömen. På sin Facebook-sida har hon lagt upp siffror från en färsk elev- och föräldraenkät som vittnar om problemet med störningar i klassrummet och dess omfattning i Tyresö. Bland dem som går i årskurs 8 svarar knappt varannan att det råder arbetsro. Hon avslutar inlägget med: ”Alla elever har rätt till lugn och arbetsro i skolan, måste vara ett prioriterat arbete framöver!”


Regeringen har tidigare blockerat
Även under förra mandatperioden framfördes krav på ordningsomdömen från den tidigare Alliansen och Sverigedemokraterna, bland annat med hänvisning till att det är viktigt att lärarna fullt ut ska kunna ägna sig åt undervisning. Men regeringen lade inte fram något sådant förslag.

Nu görs alltså ett nytt försök.

– Regeringen struntade i en rad tillkännagivanden* under förra mandatperioden. Det håller inte. Regeringen ska göra som riksdagen bestämmer. Den här gången hoppas jag verkligen att man följer uppmaningen, avslutar Svensson.

*Ett tillkännagivande i Sveriges riksdag är ett beslut där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt. Det kan exempelvis vara att riksdagen anser att en viss fråga bör utredas eller att regeringen bör komma med ett förslag.
Publicerat 2019-04-02
Uppdaterat 2019-04-02

FOTO: Jenny PuronneSkölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

12 besöker oss just nu