Polisen och kommunen ger medborgarlöfte om ökad trygghet

Tyresö kommun och polisen har skrivit på medborgarlöfte om att öka de trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärderna.

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-01-16

Tyresös nya kommunpolis Therese Löthman är på plats. I förra veckan träffades hon och kommunstyrelsens ordförande i Tyresö Fredrik Saweståhl (M) för första gången. Bland annat pratade de om det medborgarlöfte som Tyresö kommun och polisen tillsammans skrivit på gentemot Tyresöborna.

– En fungerande samverkan mellan polis och kommun är en förutsättning för att arbeta effektivt med trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete, säger Fredrik Saweståhl (M).

Medborgarlöftet är en del av polisens nya styrmodell. Målet är ökad trygghet och minskad brottslighet via ökad dialog och delaktighet med civilsamhället. Till grund för medborgarlöftet ligger resultatet från en områdesundersökning, medborgardialoger, medarbetardialoger och Tyresö kommuns e-tjänstportal för synpunkter. Det är alltså Tyresöborna själva som påverkar hur det här arbetet, ett extra tillskott utöver ordinarie verksamhet, ska utformas.

Det lovar man
Under 2017 har Tyresö kommun och polisen lovat att arbeta för att öka den upplevda tryggheten på ett antal platser som Tyresöborna anser vara extra utsatta. Det handlar om knutpunkter såsom Tyresö centrum, Alléplan och Granängsringen/torget, men också olika trafikmiljöer och mörka platser.

–  Som kommunpolis ser jag fram emot kommande år. Medborgarlöftena är produkten av ett samarbete mellan polis, kommun och medborgare. Jag hoppas att jag tillsammans med mina kollegor kommer att få medborgarna i Tyresö kommun att känna sig tryggare och att de får en bättre dialog med polisen, säger Therese Löthman, kommunpolis.Publicerat 2017-01-16
Uppdaterat 2017-01-16

FOTO: Tyresö kommunInte säkert att Flaten-mord leder till åtal

I mitten av januari påträffades två personer, en kvinna och ett barn, avlidna i en skåpbil vid Flatenbadet. Omgående inleddes en förundersökning om mord. En rubricering som kvarstår. Men det är inte säkert att ärendet kommer leda till åtal – även om det klaras upp. Detta erfar Vi i Tyresö efter att ännu en gång ha pratat med åklagaren Sara Engelmark.

Flaten-mord: Obduktion klar – svar inväntas

Den rättsmedicinska undersökningen av de två kropparna, en kvinna och ett barn, som hittades i en hyrd skåpbil vid Flatenbadet för snart en vecka sedan är klar. Men ännu finns inga uppgifter om vad den visade.

21 besöker oss just nu