Politikerna samlades för att ta ställning mot kvinnovåldet

Tyresö kommun uppmärksammade Orange Day, internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, tidigare än vanligt i år. – Det krockade med Black Friday och vi ville inte att den här viktiga dagen skulle hamna i skuggan av köphelgen, säger Ulrica Riis-Pedersen (C).

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-11-25

För att öka medvetenheten och belysa vidden av kvinnors utsatthet och otrygghet arrangeras varje år Orange Day, införd av FN år 2000. Den 25 november är startpunkten för kampanjens 16 dagar långa manifestation 16 Days of Activism, där färgen orange blivit en symbol och som kända byggnader världen över lyser upp i.

I år inföll dagen på en lördag och krockade med Black Friday. Av det skälet valde Tyresö kommuns Beredning för mångfald och medborgarinflytande, BMM, att uppmärksamma frågan redan under onsdagen med ett arrangemang i Tyresö Centrum. På plats fanns företrädare för såväl majoritet som opposition. Besökarna fick information om anledningen till aktiviteten och de som ville fick ett orange ljus med sig hem så att budskapet skulle spridas till fler.

Ulrica Riis-Pedersen (C) som är ordförande i BMM förklarar varför man gör det här;

– Mäns våld, hot och kränkningar mot kvinnor och i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem och ett av de allvarligaste uttrycken för ojämställdhet. Vidden av problemet tycker jag har kommit fram i spåren av #MeToo. Frågorna har inte den prioritet de borde ha helt enkelt. Därför är Orange Day så viktigt att uppmärksamma, säger hon.

Anställda och politiker i kommunen uppmanades även att bära något orange och på kommunfullmäktige i torsdags samlades gruppledarna från varje parti till en gemensam ljusmanifestation.

– Det är viktigt att vi alla, oavsett politisk färg, tar tydlig ställning och aktivt jobbar för avskaffande av kvinnovåldet, fortsätter Riis-Pedersen.

I dag (lördag) kommer Alléplan och vattentornet att lysa upp i orange.

kommunens webbplats finns en föreläsning om våld mot kvinnor.Publicerat 2017-11-25
Uppdaterat 2017-11-25

FOTO: PrivatInga artiklar hittades
21 besöker oss just nu