Premiär för hästfest på Tyresö slott

Shetlandsponnys, lusitanos, islandshästar och Dressyrardennern Torsten. Hästar av alla de slag fyller parken vid Tyresö slott helgen den 16-17 september. Hästfest på Tyresö slott är ett friluftsevenemang för alla åldrar med hästen i fokus och grande finale för Nordiska museets sommarsäsong på Tyresö slott.

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-08-07

Nordiska museets Wenke Rundberg är ansvarig för säsongens program på Tyresö slott och arbetar med att förnya utbudet på det omtyckta utflyktsmålet. Hon är stolt och glad över samarbetet med Slottshästen som möjliggjort detta nya friluftsevenemang som både får sin premiär och blir säsongens final på samma gång.

– Det har alltid funnits hästar runt Tyresö slott, både arbetshästar, ridhästar och finare vagnshästar. Hästen är en del av kulturhistorien och därför känns det så roligt att vi nu kan erbjuda såväl inbitna ryttare som barnfamiljer och hästovana en fantastisk upplevelse i den vackra parken vid Tyresö slott, säger hon.

Slottshästen består av Fredrik Hedin, Lars Lalla Nilsson och Owe Sandström som alla har mångårig erfarenhet av hästevenemang. Fredrik har bakgrund som kusk och eventarrangör och Owe Sandström är medproducent av invigningen av EM i Göteborg och har tillsammans med Lalla Nilsson producerat shower på Sweden International Horse Show.

– En av höjdpunkterna är att se den berömda Dressyrardennern Torsten, en tung ardennerhingst som dansar fram bland halvblodshästar i dressyrklasser tillsammans med sin ryttarinna Linda. Och för alla barn, sagan om Svanprinsessan som förtrollats av den elaka trollkarlen. Dessutom möter du hästar i klassiska arbetssituationer som fyrspannskörning och elegant vagnskörning med människor i tidstypiska kläder. Det blir verkligen liv och rörelse runt slottet, berättar Owe Sandström som också är konferencier under Hästfesten.

På tre arenor får du möjlighet att se vad häst och människa kan göra tillsammans genom aktiviteter, uppvisningar och tävlingar så som maratonkörning, kadrilj med islandshästar, damsadelridning, para-ridning, skogsarbete och western. Dessutom fylls parken av familjeaktiviteter, föredrag, utställare, mat och dryck. Museivåningen inne i slottet är öppen för besök hela helgen.

För mer information om program och entré, besök evenemangssidan på nordiskamuseet.se.Publicerat 2017-08-07
Uppdaterat 2017-08-07

FOTO: iStock/PressNordiska Museet villiga satsa på Tyresö slott

Det har varit fina besökssiffror vid Tyresö slott och i slottsparken under sommaren och hösten i år. Det visar de mätningar som görs via de nya besöksräknare som slottets ägare Nordiska Museet installerat i parken. Museet är nu villigt att satsa mer resurser i Tyresö och skapa mer aktiviteter och händelser i slottsområdet.

Här kommer det att dansas runt stången

Midsommar står inför dörren och i vanlig ordning verkar det bli ordentligt plaskväder. Men vad gör det så länge man får fira i gott sällskap? Inte ett dugg. Vi i Tyresö listar här två traditionella midsommarevenemang i Tyresö som bara måste besökas.

Tyresö slott öppnar för säsongen

Tyresö slott har öppnat för säsongen – ett givet utflyktsmål för att fika, bada, picknicka och uppleva svunna tider. Sommarens fokus på Tyresö slott är berättelsen om människorna som levde där under tidigt 1900-tal. Nordiska museet lyfter fram en Downton Abbey-liknande historia genom en ny katalog, familjefotografier och arkivbilder.

18 besöker oss just nu