Beslutet: Björkbacken ska inte avvecklas

Björkbackens vård- och omsorgsboende kommer inte att avvecklas, utan renoveras för att leva upp till godkänd standard.

Det blev som Vi i Tyresö tidigare rapporterat. Avvecklingsbeslutet för Björkbacken rivs upp.

Det nya styret med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet vill nu att en helhetslösning för Björkbackens äldrecentrum arbetas fram. Målet är att renovera till godkänd och modern standard, skapa fler senior- och trygghetsbostäder men också träffpunkter för äldre.

Beslutet togs av äldre- och omsorgsnämnden under onsdagskvällen. Detta efter att Arbetsmiljöverket förlängt anståndet att åtgärda bristerna på boendet till januari 2022.

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet. De står fast vid lösningen om att ersätta Björkbackens kvarstående platser med det planerade boendet Forellen i Norra Tyresö Centrum. Även det ett boende man vill ska drivas av kommunen.

Peter Freij (M), andre vice ordförande i äldre- och omsorgsnämnden, kommenterar:

– På mindre än två månader har den nya kommunledningen lyckats sätta planeringen ur spel och äventyra den framtida tillgången på vård- och omsorgsboenden genom sitt ensidiga fokus på Björkbacken. Ett ålderstiget boende med slitna lokaler som Arbetsmiljöverket gjort skarpa anmärkningar på. Som kräver rejäla investeringar för att ge den kvalitetshöjning som boende och personal är förtjänta av, och inte bara åtgärdande av bristerna. Lokaler som kommunen inte äger och som skulle kan användas till andra ändamål. Till exempel hyresrätter för seniorer, träffpunkter med mera. Vi menar inte bara att det är djupt beklagligt, utan direkt oansvarigt.

Freij uppmanar till att tänka om, en sista gång.

– Det går fortfarande att göra något annat bra av Björkbacken. I detta samverkar vi gärna. Men fastighetens förutsättningar överensstämmer inte med vår vision om Sveriges bästa äldreomsorg. Stora ombyggnationer riskerar även kulminera i en jobbig flyttcirkus för skröpliga och dementa människor. Nej, se nu till att omgående teckna avtal med Hemsö så att vi kan skapa ett modernt, ändamålsenligt och kostnadseffektivt boende i kommunal drift bara ett stenkast därifrån i stället.


Artikelns URL: https://viityreso.se/artikel/beslutet-bjoerkbacken-ska-inte-avvecklas

Publicerat: 2019-02-28
Uppdaterat: 2019-02-28

Av: Robert Skölin

© 2020 Vi i Tyresö