Kumla vill införa Tyresö-modell med profilfritids

Kumla kommun vill införa Tyresös succéartade modell med profilfritids.

Kumla i Örebro län kan vara på väg att kopiera Tyresös profilfritids-modell. Kumla styrs sedan valet 2014 av den något oortodoxa koalitionen Moderaterna och Socialdemokraterna och partierna har nu tillsammans lagt en motion om att införa profilfritids. Idén har man alltså hämtat från Tyresö som var först i landet med införandet av profilfritids, en inskriven lov- och eftermiddagsomsorg för barn i årskurs 3-6 som erbjuder större valfrihet för familjer att kunna välja strukturerade aktiviteter åt sina barn utifrån egna intressen. Det ger även de föreningar som vill och kan, möjlighet att både organisera och finansiera den verksamhet som många gånger redan finns. I Tyresö driver sex föreningar, antingen var för sig eller tillsammans, profilfritids sedan hösten 2014. Först var det bara tal om ett försök på två år men efter att några av föreningarna fått fler ansökningar än de kunnat ta emot, och att profilfritids lovordats av både föreningar och familjer, har man i Tyresö beslutat att utöka med ytterligare ett år.

Moderaterna som var de som initierade det hela skrev en debattartikel i Dagens Samhälle hösten 2015 där man uppmanade fler kommuner att ta steget. Västervik var en kommun som tidigt visade intresse och där håller man nu på och implementerar profilfritidsverksamheten. Men nu ska alltså även Kumla ta steget.

– Vi vill fånga försöka fånga upp lite äldre barn som inte tycker att det är så roligt att gå till vanligt fritids, förklarar Andreas Brorsson (S), som skrivit motionen ihop med Oskar Svärd (M), i en kommentar till Nerikes Allehanda.

Motionärerna Brorsson och Svärd vill utreda hur en profilfritidsverksamhet kan se ut i Kumla, samt att ett pilotprojekt genomförs under två år.


Artikelns URL: https://viityreso.se/artikel/kumla-vill-infoera-tyresoe-modell-med-profilfritids

Publicerat: 2016-04-29
Uppdaterat: 2016-04-29

Av: Robert Skölin

© 2020 Vi i Tyresö