Medeltiden på väg tillbaka i Tyresö

Snart är det åter dags för Medeltidsdagarna i Tyresö – den femtonde upplagan. Den dramatiska kampen mellan två systrar är temat på årets tornerspel.

Under två dagar – 25-26 maj – blir det tornerspel, marknad, mat, uppträdande och aktiviteter i historisk miljö på Lilla Tyresö vid Tyresö slott, platsen för det medeltida Tyresö som var säte för ett av Stockholmsområdets största gods. Evenemanget anordnades för första gången 2006 och blev snabbt en familjefavorit. Ett stående inslag är tornerspelet där varje riddares skicklighet hyllas eller buas ut av publik. Och att det passar just familjer märks inte minst på priset. Det menar initiativtagaren, kommunens kultursamordnare Lena Guthe.

– Jag vågar påstå att vi har Sveriges billigaste tornerspel eftersom tornerspelet och all underhållning ingår i entrépriset som är oförändrat sedan flera år tillbaka, säger hon.

I år står två systrars dramatiska kamp mot varandra i fokus. På rännarbanan möts de på hästryggen för att strida. Kommer det onda eller det goda att vinna?

Delta själv
För den som själv är kampsugen går det att testa att skjuta med blida, ett jättelikt armborst, svinga ett svärd eller utmana en kämpe på plats. I lägret visas också hur medeltida mat lagades och för barn finns en rolig karusell och möjlighet att lära sig tova eller måla en sköld i fina färger. Det finns också narrar på området som underhåller med spex, sång och tokerier. Underhållning pågår under hela dagen, berättar Guthe.

Medeltida mat och shopping
För den som hellre vill lägga tid på shopping finns en stor marknad där det säljs olika former av hantverk i medeltida stil: lädervaror, smycken av silver, brons och bärnsten, hemkokta tvålar, korvar, svagdricka och kanderade äpplen bland mycket annat.

Medeltidsmat, som grillspett eller ”riddarrester” i en ”galtaklämma”, finns att köpa hos den Glada galten. Pannkaksbuffén introducerades förra året och blev en omedelbar succé. Men att ta med sig något hemifrån går också bra.

– Under de blommande äppelträden kan alla slå sig ned med sin egen picknickkorg, säger Guthe som varmt välkomnar alla till årets medeltidsdagar.


Artikelns URL: https://viityreso.se/artikel/medeltiden-pa-vaeg-tillbaka-i-tyresoe

Publicerat: 2019-05-07
Uppdaterat: 2019-05-07

Av: Robert Skölin

© 2020 Vi i Tyresö