Ordningsomdömen i skolan kan vara på G – välkomnas av oppositionsrådet

Skriftliga omdömen i ordning kan snart bli verklighet för Sveriges elever i högstadiet och gymnasiet. I riksdagen finns en majoritet för det borgerliga förslaget som inte oväntat välkomnas av oppositionsrådet i Tyresö Anki Svensson (M). – Det är viktigt att föräldrarna får en indikation på hur deras barn sköter sig i skolan, säger hon i en kommentar till Vi i Tyresö.

Sverige är ett av de få länder i västvärlden som har avskaffat både ordningsbetyg och möjligheter till ordningsomdömen. I dag väntas dock utbildningsutskottet kräva en lagändring.

Ett gemensamt vallöfte från de borgerliga partierna var att de skolor som vill ska kunna ge elever på högstadiet och gymnasiet ett skriftligt omdöme i ordning (däremot ska det inte ingå i slutbetyget). Förslaget gillas även av Sverigedemokraterna varför det finns en majoritet i riksdagen.

Arbetsroproblem för varannan elev
Anki Svensson (M), oppositionsråd i Tyresö, är en av dem som vill se ett införande av ordningsomdömen. På sin Facebook-sida har hon lagt upp siffror från en färsk elev- och föräldraenkät som vittnar om problemet med störningar i klassrummet och dess omfattning i Tyresö. Bland dem som går i årskurs 8 svarar knappt varannan att det råder arbetsro. Hon avslutar inlägget med: ”Alla elever har rätt till lugn och arbetsro i skolan, måste vara ett prioriterat arbete framöver!”


Regeringen har tidigare blockerat
Även under förra mandatperioden framfördes krav på ordningsomdömen från den tidigare Alliansen och Sverigedemokraterna, bland annat med hänvisning till att det är viktigt att lärarna fullt ut ska kunna ägna sig åt undervisning. Men regeringen lade inte fram något sådant förslag.

Nu görs alltså ett nytt försök.

– Regeringen struntade i en rad tillkännagivanden* under förra mandatperioden. Det håller inte. Regeringen ska göra som riksdagen bestämmer. Den här gången hoppas jag verkligen att man följer uppmaningen, avslutar Svensson.

*Ett tillkännagivande i Sveriges riksdag är ett beslut där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt. Det kan exempelvis vara att riksdagen anser att en viss fråga bör utredas eller att regeringen bör komma med ett förslag.


Artikelns URL: https://viityreso.se/artikel/ordningsomdoemen-skolan-vaelkomnas-av-oppositionsradet

Publicerat: 2019-04-02
Uppdaterat: 2019-04-02

Av: Robert Skölin

© 2019 Vi i Tyresö