Så uppmärksammas internationella kvinnodagen av partierna i Tyresö

I dag, den 8 mars, äger som vanligt internationella kvinnodagen rum. Vi i Tyresö har gjort en sammanställning över hur de politiska partierna i Tyresö uppmärksammar dagen – och skillnaderna är stora. Medan Moderaterna lyfter kvinnors ökade oro och utsatthet för sexualbrott och hedersförtryck bjuder Miljöpartiet på massage och vill prata om jämställd snöröjning.

Internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

1921 fick dagen ett fast datum, den 8 mars.

Under en tid var internationella kvinnodagen kontroversiell i väst då den förknippades med kommunism och socialism. Men numera är den sedan länge brett accepterad vad gäller att uppmärksamma orättvisa och ojämställdhet för kvinnor runt om i världen.

I Tyresö förekommer i år få aktiviteter i samband med dagen. Den enda för Vi i Tyresö kända är att Miljöpartiet är på plats i Tyresö Centrum, en för partiet årligt återkommande aktivitet. I Stockholm händer däremot desto mer, vilket DN har gjort en sammanställning över. Bland annat slår GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime – ett slag för slöjvägrarnas kamp genom en manifestation på Mynttorget klockan 11.

Men på Facebook uppmärksammar i alla fall några av de politiska partierna lokalt internationella kvinnodagen.

Här är en kort sammanställning:

Miljöpartiet. Anordnar alltså aktivitet i Tyresö Centrum. Vill prata jämställdhet inom skola, omsorg, transporter och snöröjning. Bjuder även på massage.Socialdemokraterna. Har i skrivande stund inget inlägg direkt kopplat till dagen men passar på att uppmärksamma att det aldrig tidigare suttit så många kvinnor på den tyngsta politiska posten i Stockholms läns kommuner, varav Tyresö är en. Partiets förstanamn, det tidigare oppostionsrådet Anita Mattsson, tog över ordförandeklubban i kommunstyrelsen från 1 januari.Moderaterna. Har de senaste åren ägnat 8 mars till att fokusera på kvinnors trygghet – så även i år. Moderaterna pekar på att den rådande samhällsutvecklingen där allt fler kvinnor upplever ökad otrygghet är oacceptabel. Partiet listar 12 skarpa förslag.Liberalerna. Sänder med en bild på en tuff tjej, och ordet ”ja” på olika europeiska språk, budskapet att man slåss för att kvinnor ska ha samma fri- och rättigheter var de än bor. Måhända ett inlägg inför det stundande EU-valet.


Artikelns URL: https://viityreso.se/artikel/sa-uppmaerksammas-internationella-kvinnodagen-av-partierna-i-tyresoe

Publicerat: 2019-03-08
Uppdaterat: 2019-03-08

Av: Robert Skölin

© 2019 Vi i Tyresö