Stockholms län värst drabbat av villainbrott - siffror för varje kommun

Villainbrotten har ökat dramatiskt i en historisk bemärkelse och Stockholms län sticker ut. Men det är stora skillnader inom länet. Vi i Tyresö ger dig siffror för varje kommun.

Under 2016 anmäldes 3790 villainbrott i Stockholms län. Det är flest i landet, och en ökning med 78 procent sedan 1996. Även i förhållande till antalet småhus har Stockholms län högst siffror, 1,4 procent. Snittet i riket är 0,67 procent. Det visar en rapport från Villaägarnas Riksförbund.

Flest inbrott polisanmäldes i Stockholm stad. I förhållande till antalet småhus polisanmäldes dock flest villainbrott i Solna, Danderyd och Sundbyberg. Vaxholm ligger bäst till i länet.

– Åtta av länets 26 kommuner tillhör de tio värst drabbade i landet. Endast Vaxholm, Norrtälje, Ekerö, Vallentuna och Nynäshamn låg bättre till än riksgenomsnittet. Allra värst var det i Solna där 4,6 procent av småhusen drabbades av inbrott. Det borde vara en väckarklocka för både småhusägarna, polisen och kommunen, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

På riksnivå polisanmäldes färre villainbrott än 2015, men över tid pekar kurvorna tydligt uppåt. I Stockholms län har villainbrotten också ökat över tid och någon nedgång från 2015 var det inte heller. Hittills under 10-talet i har i snitt 3 243 villainbrott polisanmälts varje år. Under 00-talet var siffran 2 196 per år, en ökning med 1 047 villainbrott per år eller 48 %.

– Att drabbas av inbrott är en integritetskränkning och något som småhusägare är särskilt oroliga för. Polisen och kommunerna behöver ta gemensamma krafttag och prioritera det brottsförebyggande arbetet. Dessutom behöver fler inbrottstjuvar sättas fast. Vi måste vara beredda att lyfta på alla stenar för att bryta trenden varaktigt, säger Lena Södersten.

I Tyresö var inbrott per småhus 1,1 procent i fjol då 104 villor drabbades. Det är samma siffra som 2014. År 2015 var det däremot en liten dipp. Med dessa siffror är Tyresö den 15:e mest utsatta kommunen (26) i länet.


Artikelns URL: https://viityreso.se/artikel/stockholms-laen-vaerst-drabbat-av-villainbrott-siffror-foer-varje-kommun

Publicerat: 2017-05-16
Uppdaterat: 2017-05-16

Av: Robert Skölin

© 2020 Vi i Tyresö