Tyda Media träffar barn för att slå hål på fördomar om funktionsnedsättning

Tyresös dagliga verksamhet för funktionsnedsatta, Tyda, deltar i Glada Hudiks projektet ”Barn föds inte med fördomar”. Ett projekt för ett Sverige där alla är lika mycket värda och där allas förmågor tas tillvara på bästa sätt. Nyligen var man på Östbergaskolan i Älvsjö och träffade nyfikna skolbarn.

Camilla Wallberg, Maria Brolund, Håkan Nilsson, Linnéa Johansson från Tyda Media, en av Tyda:s många populära verksamheter, besökte Östbergaskolan i mitten av maj. Skolbarnen var väl förberedda och hade sett filmen "Hur många Lingon finns det i världen?". Trots vanan av att stå på scen i teaterföreställningar var gänget från Tyda Media ändå lite nervösa inför mötet.

 – Redan när vi kom till skolan stod barnen och välkomnade oss med utrop som "De är här nu!". Det var ett härligt mottagande, säger Tilman Frank, verksamhetshandledare för Tyda Media.

– Men det gick bra. De ställde frågor om hur det är att vara funktionsnedsatt och vilka drömmar vi har, säger Håkan Nilsson och får medhåll från Maria Brolund som verkligen tyckte det var roligt att träffa skolbarnen.

– De ställde många, många frågor, till exempel om vi hade blivit retade när vi var små. Sedan frågade de också vilken artist jag tycker om och vilken favoritfärg jag har, säger Maria Brolund.

– Mötet mellan oss på Tyda Media och skolbarnen visade vad hela projektet går ut på; att vi egentligen är väldigt lika. Efter ett tag handlade inte frågorna om funktionsnedsättning utan om helt andra saker. Till exempel jobbar Linnéa Johansson hos oss mycket med Youtube och det var barnen intresserade av. De pratade samma språk, säger Kikki Meyer, verksamhetshandledare, Tyda Media.

Fler besök
Det kommer att bli fler träffar framöver. Linnéa Johansson och Camilla Wallberg ska komma tillbaka till Östbergaskolan och berätta om sina stora intressen dinosaurier och handarbete. Tyda Media har även bjudit in skolbarnen att besöka dem i Tyresö till hösten.

– De ville se hur vi jobbar här på Tyda, säger Maria Brolund som gärna följer med på fler skolbesök i höst. 

Som tack för att Tyda Media deltagit i projektet fick de gå på Glada Hudiks föreställning Trollkarlen från Oz i Globen. En väldigt passande present då gänget från Tyda Media själva sätter upp föreställningar. Nu senast var det Alice i Underlandet.

Texten är skriven av Helén Kim, kommunikatör på Tyresö kommuns socialförvaltning, och publicerades först på tyreso.se.


Artikelns URL: https://viityreso.se/artikel/tyda-media-traeffar-barn-foer-sla-hal-foerdomar-om-funktionsnedsaettning

Publicerat: 2016-05-27
Uppdaterat: 2016-05-27

Av: Redaktionen

© 2020 Vi i Tyresö