Tyresö bygger näst mest i länet

Under 2019 väntas 695 nya bostäder bli färdigställda i Tyresö. I förhållande till antal invånare är det bara Solna som bygger mer. Detta enligt en sammanställning av SVT Nyheter.

Enligt SVT Nyheters kartläggning, som bygger på en rundrining till länets 26 kommuner där alla utom Norrtälje svarat, förväntas 16.800 nya bostäder bli inflyttningsklara under året. Det är under prognosen om 20.000, vilket länsstyrelsen i en rapport ansåg skulle täcka bostadsbehovet.

Tvåa i tillväxtligan
Flest antal bostäder färdigställs föga förvånande i huvudstaden – 6.851 stycken. Näst flest står Solna för med 1.336. Solna är också den kommun i länet som får flest nya bostäder i relation till invånarantal. 16,5 per tusen invånare. Tvåa i den ligan, på 14,5, är Tyresö med sina 695 nya bostäder under året. Trea är Sundbyberg med 13,9.

S-löfte om byggboom i Tyresö
Hur utvecklingen kommer se ut framöver i Tyresö återstår att se. Inte minst mot bakgrund av det nyss genomförda maktskiftet. Innan valet gick Socialdemokraterna ut med att man ville se ett ökat byggande, fokusera på hyresrätter och införa bostadsgaranti för unga. Man ville också ge möjlighet för alla att välja sitt boende. Både vad gäller bostadstyp och pris. Något som Moderaternas Peter Freij menade inte var genomförbart då det skulle kräva ett förstatligande av hela byggsektorn och expropriering av privat mark. Nu styr Socialdemokraterna kommmunen tillsammans med Liberalerna som haft en mer restriktiv hållning i byggfrågorna.

Tyresö kommuns befintliga mål är att det ska färdigställas i snitt 300 bostäder per år.

LÄS MER: Sveriges folkmängd fortsätter öka – så många fler blev vi i Tyresö


Artikelns URL: https://viityreso.se/artikel/tyresoe-bygger-naest-mest-i-laenet

Publicerat: 2019-03-01
Uppdaterat: 2019-05-22

Av: Robert Skölin

© 2020 Vi i Tyresö