Tyresö enda Stockholmskommun som inte betalat bluffakturor

Tusentals bluffakturor till mångmiljonbelopp har betalats av offentlig sektor de senaste åren, det kunde SVT:s Uppdrag granskning avslöja under onsdagen. I Stockholms läns är det bara en kommun som inte betalat en enda bluffaktura – Tyresö.

Oseriösa företag som försöker lura kommuner och landsting på pengar är utbrett. Det konstaterar Uppdrag granskning som samkört listor över skumraskföretag med en databas för kommuners, landstings och myndigheters betalningar under åren 2012-2016. Fyndet? Drygt 7 000 fakturor om ungefär 30 pärmar. Kostnaden för skattebetalarna? 88,5 miljoner kronor.

Samtliga landsting, 281 av landets 290 kommuner och ett okänt antal myndigheter har gjort det. I Stockholms län är det bara Tyresö som stått utanför svindleriet.

– För oss är det viktigt att alltid värna om Tyresöbornas pengar. Vi har och fortsätter jobba hårt i hela kommunorganisationen för att minska risker och se till att ha god ordning. Sedan 2010 har vi ett system där alla fakturor granskas centralt och det sker exempelvis alltid en kontroll om företagen har F-skattsedel och inte finns med på branschorganisationen Svensk Handels svarta lista, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Saltad nota
Av det som köpts in finns många bisarra exempel när det kommer till kvantiteter. Såsom 15  300 sopsäckar och 416 storpack med våtservetter till ett boende med 40 lägenheter för totalt 728  000 kronor. 1 675 lysrör till en skola för 312 000 kronor. Men värst är förmodligen inköpen av vägsalt, eller ja ”issmältningsmedel”. Medel som i praktiken är vägsalt med lite extra, betydelselösa ingredienser. Över 120 kommuner och kommunala bolag har under den aktuella fyra årsperioden hostat upp sammanlagt 15 miljoner kronor för 90 ton. En av storköparna är värmländska Kil som köpt nästan 6,5 ton issmältningsmedel för hutlösa 165 kronor kilot. Normalt vägsalt kostar någon krona kilot så det som borde ha kostat skattebetalarna ett par tusen gick i stället loss på över en miljon kronor. Kils inköp gjordes från ett företag som finns med på Svensk Handels varningslista över företag med oseriösa försäljningsmetoder. Lagret väntas räcka i 30 år.

Haninge är en annan kommun som blivit grundlurade. 12 månader i rad betalade kommunen företaget Näringslivsfakta som säger sig jobba med marknadsföring fakturor om totalt 337 500 kronor. Kommunen kan dock inte berätta vad man fått för pengarna. I samband med de sista betalningarna togs även Näringslivsfakta upp på varningslistan. Nu funderar kommunen på att göra en polisanmälan. Om detta berättar SVT.

Tyresö steget före
Under fjolåret genomförde Tyresö kommun en utbildningssatsning för personal som arbetar med fakturahantering. Samtidigt minskades det ner på antalet personer som har befogenhet att göra beställningar. Bland annat för att ytterligare minska riskerna att utsättas för bedrägerier.


Artikelns URL: https://viityreso.se/artikel/tyresoe-enda-stockholmskommun-som-inte-betalat-bluffakturor

Publicerat: 2018-10-12
Uppdaterat: 2018-10-12

Av: Robert Skölin

© 2019 Vi i Tyresö