Tyresö klättrar mot toppen i stor miljöranking

Tyresö klättrar tio platser i tidningen Aktuell Hållbarhets årliga ranking för bästa miljökommun.

I samarbete med Miljöbarometern presenterar Aktuell Hållbarhet i år sin granskning av kommunernas miljöarbete för tionde gången i ordningen. Rankingen mäter hur aktiva och vilken ambition kommunerna har i miljöarbetet. Den baseras dels på en enkät och dels på data från ett flertal offentliga källor, om kommunernas arbete som sammanvägts i en totalpoäng.

Tyresö gör sin näst bästa placering någonsin och går från 47:e plats till 37:e av totalt 290 kommuner. Bland nyckeltalen märks ett kraftigt försprång gentemot övriga när det gäller skyddad natur. Över en tredjedel av kommunens areal är skyddad, åttonde mest i landet. Man ligger också klart före när det gäller omställningen av fordonsflottan. Kommunens uttalade mål är att ha en helt fossiloberoende fordonsflotta 2030.

LÄS MER: Främsta placeringen någonsin för Tyresö i Bäst att bo-ranking

I enkäten svarade kommunen ja på 18 av 23 frågor och tillsammans med nyckeltalen gav det 26,86 poäng. Sveriges bästa miljökommun Helsingborg fick 39,35 poäng i undersökningen. Tvåa var Gävle med 37,48 poäng. På tredje plats kom Stockholms stad med 36,9 poäng.


Artikelns URL: https://viityreso.se/artikel/tyresoe-klaettrar-mot-toppen-i-stor-miljoeranking

Publicerat: 2018-06-28
Uppdaterat: 2018-06-28

Av: Robert Skölin

© 2020 Vi i Tyresö