Tyresö slott öppnar för säsongen

Tyresö slott har öppnat för säsongen – ett givet utflyktsmål för att fika, bada, picknicka och uppleva svunna tider. Sommarens fokus på Tyresö slott är berättelsen om människorna som levde där under tidigt 1900-tal. Nordiska museet lyfter fram en Downton Abbey-liknande historia genom en ny katalog, familjefotografier och arkivbilder.

Nordiska museet äger slottet sedan 1932, sedan Claes Lagergren testamenterade det som gåva till museet. Familjens slottsmiljö från sekelskiftet 1900 har behållits och museivåningen ser ut som då familjen bodde där.

Museets förlag ger lagom till sommaren ut en katalog om slottets historia och inredningar. I den presenteras för första gången Caroline Lagergren (född Russell) närmare. Det var tack vare hennes amerikanska förmögenhet som Claes Lagergren kunde förvärva slottet år 1892.

Även tjänstefolket kommer till tals och slottslivet med barn, hundar, tjänstefolk och gäster visas i bilder från museets arkiv och Tyresö hembygdsförening. Ett mindre urval av dessa bilder finns även att se i anslutning till museivåningen.

Besökare kan uppleva Tyresö slott på lördagar och söndagar från 11 juni fram till 28 augusti. I närheten finns bistro och caféer och den engelska parken som är ett fantastiskt utflyktsmål för picknick och bad i Kalvfjärden. 

Katalogen Tyresö slott utkommer den 16 juni på Nordiska museets förlag.


Artikelns URL: https://viityreso.se/artikel/tyresoe-slott-oeppnar-foer-saesongen

Publicerat: 2016-06-14
Uppdaterat: 2016-06-14

Av: Robert Skölin

© 2020 Vi i Tyresö