Profilfritids har startat i Tyresö

Fyra grupper i det unika projektet Profilfritids har startat i Tyresö. Profilfritids är en inskriven lov- och eftermiddagsomsorg för barn i årskurs 3-6. Vi i Tyresö hängde med de ansvariga politikerna Anki Svensson (M) och Dick Bengtson (M) på ett besök med en av grupperna.

Av Robert Skölin
Publicerat 2014-09-04

Förra året beslutade Tyresö kommuns politiker på initiativ från Alliansen att ge föreningar möjlighet att starta fritidsverksamhet. Formen kallas Profilfritids och erbjuder en större valfrihet för familjerna att kunna välja strukturerade eftermiddags- och lovaktiviteter utifrån egna intressen. Det ger även de föreningar som vill och kan, möjlighet att både organisera och finansiera den verksamhet som många gånger redan finns. Nu till hösten startade verksamheten med fyra grupper och i går besökte de högsta ansvariga politikerna, Anki Svensson (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, och Dick Bengtson (M), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, den grupp som drivs i regi av Hanvikens SK på Trollbäckens IP. De ville träffa barn och personal för att se om allt kommit på plats och är i sin ordning.

Hanviken har för närvarande 25 inskrivna barn i verksamheten och några till i kö.

- Mitt intryck är att starten har fungerat mycket bra, säger Anki Svensson. De nya fina lokalerna var väl inredda för verksamheten och personalen har förberett sig väl. Det märks.

Brandövning och mixcup på schemat
De besökande politikerna fick vara med om en brandövning och kunde sedan bevittna hur dagens aktivitet, en mixcup, drogs igång på konstgräset utanför.

- Det känns jättebra att projektet äntligen är igång, kommenterar Dick Bengtson. Vi har jobbat stenhårt för att hitta det rätta formatet som kommer utöka valfriheten för både barn och föräldrar.

Profilfritids kan växa
Projektet med Profilfritids ska pågå i två år. Efter det ska en utvärdering göras som ska ge svaret om verksamheten ska permanentas och kanske utökas.

- Min vision, avslutar Dick Bengtson, är att det om fem år finns ett tiotal olika grupper med olika profiler, gärna även inom olika kulturområden såsom musik, bild och dans.

Övriga anordnare av Profilfritids är Tyresö FF/Tyresö Basket, Brännpunkten/Tyresö Royal Crowns och Tyresö Ryttarförening.

LÄS MER: De vill starta profilfritids - hela listan
Publicerat 2014-09-04
Uppdaterat 2016-01-17Succéprojektet förlängt till 2017

Kommunfullmäktige i Tyresö anslog vid sitt novembermöte medel för att förlänga det framgångsrika projektet Profilfritids med ett år. De rödgröna oppositionspartierna var emot en förlängning av projektet men det hjälpte inte. För Alliansen är detta en viktig valfrihetsreform som är väl värd en fortsättning, heter det i ett uttalande, från ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Dick Bengtson (M).

13 besöker oss just nu