S-mätning: Trygghetsfrågan inte speciellt viktig i Tyresö

Lag och ordning anses bli en av de allra viktigaste frågorna i valet. Men i Tyresö menar socialdemokratiska Tyresö Nyheter att frågan ”inte är speciellt viktig”.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-05-24

En gren som många anser att Socialdemokraterna fullkomligt misslyckats med under de gångna regeringsåren är statens kärnuppgift. Nämligen att skydda medborgarna och upprätthålla lag och ordning.

Enligt Brå har hoten, det grova våldet och sexualbrotten fått en dramatisk ökning under Stefan Löfven som statsminister. Så har också skett med den upplevda otryggheten, som blivit mest påtaglig för kvinnor. Statistik visar att var tredje kvinna oroar sig för att gå ut på kvällen i sitt eget bostadsområde och att var fjärde uttrycker rädsla för att utsättas för misshandel eller överfall.

Bakom detta ligger en underfinansierad Polismyndighet, vilket lett till massavhopp och tomma utbildningsplatser (Sverige har i dag färre poliser än på tio år). Men också handlingsförlamning och ovilja. Först i januari i år, efter lång och tuff kritik, fick den förre socialdemokratiske statssekreteraren Dan Eliasson sparken som rikspolischef.

Återkommande mätningar visar att trygghetsfrågan står högt upp på agendan inför valet den 9 september. I en nyligen genomförd undersökning från Expressen/Demoskop är den rankad som fjärde viktigast (tredje viktigast om man inte skiljer på invandring och integration som är tätt sammankopplade) med elva procent.

Annorlunda i Tyresö – enligt S-märkta Tyresö Nyheter
I Tyresö har Socialdemokraterna beställt en egen mätning till sin lokaltidning Tyresö Nyheter. Man har låtit Novus fråga 500 Tyresöbor om den viktigaste frågan i lokalvalet, och resultatet skiljer sig stort från exempelvis den Demoskop utförde.

Enligt undersökningen ska bara fyra procent av Tyresöborna tycka att trygghetsfrågan är viktigast och cirka fem procent tycka samma sak om invandringspolitiken. En som ställer ställer sig skeptisk är Tyresömoderaternas ordförande Peter Freij.

– Även om Tyresö har haft en bra trygghetsutveckling på senare år och att vi nu genomför många extrainsatser för att väga upp polisfrånvaron är det här siffror jag har svårt att tro de flesta känner igen sig i. Dels då andra betydligt mer omfattande mätningar visar raka motsatsen, dels då dessa också innefattar nationella frågeställningar såsom jobb, försvar och jämställdhet.

LÄS MER: Kommunen satsar på extra väktarbil​

Varför är det så svårt att tro menar du?
– För att de flesta Tyresöbor jag pratar med nämner trygghetsfrågan och invandring och integration som några av valets absolut viktigaste frågor och jag tror heller inte att det påverkar om frågan ställs lokalt eller nationellt, i alla fall inte så här mycket. Väljarna tänker på samhället och utvecklingen i stort. Inte var olika beslut fattas. I den här mätningen är det färre områden att välja bland, och då går trygghet och invandring kraftigt bakåt. Det kan inte stämma, säger han och fortstätter;

– Socialdemokraterna har mycket lågt förtroende när det kommer till lag och ordning och invandring. Att resultatet är misstänkt bra ur deras synvinkel skingrar inte direkt tvivlen.

Men om siffrorna ändå skulle stämma, och det nu bara är fyra procent av Tyresöborna som sätter trygghetsfrågan främst, kan de vara nöjda och tacka Alliansen, hävdar Peter Freij.

– Det är Moderaterna och Alliansen som sett till att ordna fler väktare, att det tagits krafttag mot klotter och skadegörelse, initiativ för fler trygghetskameror och gjorts åtgärder i utemiljön för att det ska bli tryggare att ta sig fram. Socialdemokraterna har visat lika svalt intresse för trygghetsfrågorna lokalt som nationellt. Det är först nu när det närmar sig valet som det börjat hända grejer. Men det engagemanget har varit tydligare på deras Facebook-sida än i form av konkreta politiska förslag. Det tycker jag säger rätt mycket.

I Tyresö Nyheters mätning anses skolan vara den viktigaste frågan för de flesta Tyresöbor. Därefter kommer bostadspolitik och äldreomsorg.Publicerat 2018-05-24
Uppdaterat 2018-06-26Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

12 besöker oss just nu