Så skulle Tyresöborna rösta om det var kommunval i dag

Moderaterna blir största parti men Sverigedemokraterna gör ett jättelyft och är nästan ikapp. Samtidigt tokrasar Socialdemokraterna – och både Miljöpartiet och Kristdemokraterna skulle åka ur kommunfullmäktige. Det visar resultatet av Vi i Tyresös omröstning inför kommunvalet den 9 september.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-05-27

Under söndagen avslutades Vi i Tyresös valomröstning. En temperaturmätare på var Tyresöborna står någonstans med kommunvalet bara tre och en halv månader bort. Över 750 röster kom in och resultatet är minst sagt omskakande.

Så gjorde vi omröstningen
Omröstningen pågick 22–27 maj här på Vi i Tyresös sajt. Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var kommunval i Tyresö idag? Totalt registrerades 754 röster.

Svagheter: En påtaglig brist som man bör ta hänsyn till i värderingen av resultatet är att det, som i merparten av alla omröstningar på nätet, gått att rösta mer än en gång genom att använda olika datorer, mobiler eller surfplattor. Det är också möjligt att andra personer än Tyresöbor kan ha deltagit.

Styrkor: Det som talar för omröstningen är det relativt stora antalet röster som registrerats (i en vanlig opinionsundersökning brukar cirka 400-500 intervjuas i en kommun av Tyresös storlek), att det varit en tydlig koncentration av röster som kommit från vårt geografiska område samt att rösterna varit relativt jämnt fördelade över röstperioden. Skulle någon försökt sabotera borde det ha förekommit onaturliga toppar. Det har det inte gjort. Moderaterna stack ut tredje dagen, men då kom det också in fler röster till Sverigedemokraterna än det gjorde dag två. Detta skulle kunna förklaras av att omröstningen från det datumet även sponsrades på Facebook och på så sätt fick ett uppsving i antal respondenter.

Sammantaget är tillförlitligheten upp till var och en att bedöma.

M fortfarande störst – men SD flåsar i nacken
Moderaterna fick flest antal röster i omröstningen – 260 stycken. Det innebär en andel om 34,5 procent. Nästintill identiskt med valresultatet från 2014 då man fick 34,9. Men förstaplatsen var hotad.

Blott fem röster bakom återfinns Sverigedemokraterna med 33,8 procent. En siffra, som om den skulle stämma, är mycket anmärkningsvärd då partiet i förra valet "bara" fick 6,4 procent – även det en enorm framgång.

Att Sverigedemokraterna växt kraftigt under den innevarande mandatperioden känns igen från nationella undersökningar men tidigare har man haft betydligt svårare att attrahera väljare i kommun- och landstingsvalen, särskilt i Stockholmsregionen. Är 2018 året då det defintitiva genombrottet kommer för Sverigedemokraterna på lokal nivå? Det återstår att se. Samtidigt är det viktigt att beakta att Sverigedemokraterna och deras väljare är erkänt skickliga på att få stort genomslag på nätet. Det här kan mycket väl vara ytterligare ett utslag av det och behöver inte vara en indikation på ett faktiskt valresultat.

S halverar sitt stöd
Om det gick överraskande bra för Sverigedemokraterna, gick det åt motsatt håll för Socialdemokraterna som endast skrapade ihop 107 röster, motsvarande 14,2 procent. Mer än en halvering mot 2014.

Sannolikt påverkar partiets kräftgång på riksplanet med allt lägre förtroende för Stefan Löfven och turbulensen inom det egna partiet och med regeringspartnern Miljöpartiet. Men det här kan bara inte oppositionsrådet Anita Mattsson vara nöjd med. Kollapsen är total.

På fjärde plats kommer Liberalerna med 6,5 procent av rösterna. Därefter hittar vi Centerpartiet och Vänsterpartiet, båda på 3,6 procent. Jumboplatserna intas av Miljöpartiet och Kristdemokraterna som får nöja sig med knappt en procent vardera, nio respektive tio röster. Skulle detta också bli valresultatet räcker det inte för Miljöpartiet och Kristdemokraterna att få mandat i kommunfullmäktige. Spärren är satt till två procent.

För fullständiga resultat, se nedan.Publicerat 2018-05-27
Uppdaterat 2018-05-27

Resultatet av omröstningen i procent (jmf val 2014)


Moderaterna: 34,5 (-0,4)
Sverigedemokraterna: 33,8 (+27,4)
Socialdemokraterna: 14,2 (-14,9)
Liberalerna: 6,5 (-1,2)
Centerpartiet: 3,6 (+/-0)
Vänsterpartiet: 3,6 (-0,9)
Kristdemokraterna: 1,3 (-2,0)
Miljöpartiet: 1,2 (-8,0)
Övriga: 1,3 (+0,4)


Antal röster: 754
Period: 22-27 maj 2018Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

10 besöker oss just nu