Så uppmärksammas internationella kvinnodagen av partierna i Tyresö

I dag, den 8 mars, äger som vanligt internationella kvinnodagen rum. Vi i Tyresö har gjort en sammanställning över hur de politiska partierna i Tyresö uppmärksammar dagen – och skillnaderna är stora. Medan Moderaterna lyfter kvinnors ökade oro och utsatthet för sexualbrott och hedersförtryck bjuder Miljöpartiet på massage och vill prata om jämställd snöröjning.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-03-08

Internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

1921 fick dagen ett fast datum, den 8 mars.

Under en tid var internationella kvinnodagen kontroversiell i väst då den förknippades med kommunism och socialism. Men numera är den sedan länge brett accepterad vad gäller att uppmärksamma orättvisa och ojämställdhet för kvinnor runt om i världen.

I Tyresö förekommer i år få aktiviteter i samband med dagen. Den enda för Vi i Tyresö kända är att Miljöpartiet är på plats i Tyresö Centrum, en för partiet årligt återkommande aktivitet. I Stockholm händer däremot desto mer, vilket DN har gjort en sammanställning över. Bland annat slår GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime – ett slag för slöjvägrarnas kamp genom en manifestation på Mynttorget klockan 11.

Men på Facebook uppmärksammar i alla fall några av de politiska partierna lokalt internationella kvinnodagen.

Här är en kort sammanställning:

Miljöpartiet. Anordnar alltså aktivitet i Tyresö Centrum. Vill prata jämställdhet inom skola, omsorg, transporter och snöröjning. Bjuder även på massage.Socialdemokraterna. Har i skrivande stund inget inlägg direkt kopplat till dagen men passar på att uppmärksamma att det aldrig tidigare suttit så många kvinnor på den tyngsta politiska posten i Stockholms läns kommuner, varav Tyresö är en. Partiets förstanamn, det tidigare oppostionsrådet Anita Mattsson, tog över ordförandeklubban i kommunstyrelsen från 1 januari.Moderaterna. Har de senaste åren ägnat 8 mars till att fokusera på kvinnors trygghet – så även i år. Moderaterna pekar på att den rådande samhällsutvecklingen där allt fler kvinnor upplever ökad otrygghet är oacceptabel. Partiet listar 12 skarpa förslag.Liberalerna. Sänder med en bild på en tuff tjej, och ordet ”ja” på olika europeiska språk, budskapet att man slåss för att kvinnor ska ha samma fri- och rättigheter var de än bor. Måhända ett inlägg inför det stundande EU-valet.Publicerat 2019-03-08
Uppdaterat 2019-03-08Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

7 besöker oss just nu