Saweståhl (M) tog första spadtaget till ny stadsdel

På måndagen togs första spadtaget till den nya stadsdelen norr om centrum, Norra Tyresö Centrum, där totalt ettusen nya bostäder ska byggas.

Av Robert Skölin
Publicerat 2016-03-21

Många nyfikna hade samlats utanför Bollmorahallen under måndagseftermiddagen för att beskåda det första spadtaget till den nya stadsdelen Norra Tyresö Centrum.

Ett historiskt sådant. För trots att Tyresö är en av landets mest expansiva och snabbast växande kommuner så är det ovanligt att så mycket som tusen nya bostäder byggs inom ett och samma projekt och område. Man får gå så långt tillbaka som 1960-talet för att hitta något motsvarande då Grangängsringen uppfördes.

En riktig stadskärna
Fler bostäder blir det alltså, många fler. Men det är inte enda anledningen till bygget av den nya stadsdelen. NTC blir också en viktig pusselbit för att Tyresö ska få en riktig stadskärna och ett bredare utbud av shopping, kollektivtrafik, nöjen, evenemang, kultur- och fritidsaktiviteter och grönområden, något den styrande Alliansen strävar mot.

Tillsammans med nytillträdde stadsbyggnadschefen Sara Kopparberg var Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande den som officiellt invigde arbetet med Norra Tyresö Centrum. Det skedde både genom ett grävtag i grävmaskin och ett klassiskt spadtag.

– Vi är otroligt glada över att arbetet med Norra Tyresö Centrum startar. Nu är vi ett steg närmare visionen om ett attraktivare centrum med naturligare mötesplatser, blandat boende och säkrare gång- och cykelvägar, säger Fredrik Saweståhl (M), i en kommentar.

I första delen av etapp 1 ska ledningar för vatten och avlopp, el, tele, fiber, fjärrvärme och en så kallad sopsug för effektivare avfallshantering läggas ner i marken. På detta sätt läggs grunden till den kommande gatustrukturen. Arbetet beräknas pågå till hösten 2018. Till hösten väntar byggstart för cirka 200 bostäder, varav drygt 100 hyresrätter. Byggherrar är Riksbyggen, Småa och Botrygg.

– När infrastrukturen börjar läggas kan vi skönja början till de nya stadskvarteren i Norra Tyresö Centrum. Det ska bli otroligt spännande att få följa utvecklingen och se hur stadsdelen växer fram successivt, säger Carolin Andersson, projektledare för Norra Tyresö Centrum.

Läs mer om utvecklingen av Norra Tyresö Centrum på tyreso.se/norracentrumPublicerat 2016-03-21
Uppdaterat 2016-04-19

FOTO: Mikael OnegårdPop up-torg inspirerar inför framtiden

Nu kan du som passerar bussterminalen i Tyresö eller besöker centrumet sätta dig ner och fundera över framtiden i Tyresö kommuns nya "Torg på prov", ett pop up-torg som invigdes under onsdagen av kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M), tillsammans med initiativtagaren Emma Shepherdson från Stadsbyggnadsförvaltningen.

18 besöker oss just nu