Saweståhl (M) om hotet mot Åva Gård: “Stockholm måste ta ansvar”

Hotet mot populära Åva Gård har varit på tapeten den senaste veckan. Nu ger Tyresös kommunalråd Fredrik Saweståhl (M) sin syn på situationen. – Stockholm smiter från sitt ansvar, säger han.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-06-14

Åva Gård i Tyresta naturreservat hotas av nedläggning då ägaren Stockholms stad inte vill göra nödvändiga investeringar efter ett föreläggande från länsstyrelsen.

Bland annat är kornas bås för små och ventilationen bristfällig. Prislappen för att leva upp till djurskyddslagens bestämmelser bedöms till 30 miljoner kronor.

– Det är en kostnad som staden inte är beredd att ta. Gården går med förlust och den tillhör inte vår kärnverksamhet, säger Linda Laine, pressansvarig på Stockholms stads fastighetskontor till Dagens Nyheter.

Har redan kontaktat slakteri
Tidsfristen för föreläggandet går ut i oktober. Har inte åtgärderna genomförts då måste arrendatorerna Fredrik Segerberg och Malin Östlingsson göra sig av med de 70-tal kor som finns på gården.

– Vi kommer inte att hinna sälja dem innan oktober, så därför har vi redan tagit kontakt med ett slakteri. Det råder foderbrist just nu så det är svårt att sälja levande djur, säger Fredrik Segerberg till DN.

...men inte gett upp
På hemsidan raddaavagard.se beskrivs hur Stockholms stad, trots nya EU-krav, systematiskt förhalat ombyggnaden av ladugården. Men också all den bedrövelse man känner kring det byråkratiska spelet.

– Vi är förtvivlade. Vi är bönder, inte slipade politiker eller byråkrater, säger Malin Östlingsson.

Samtidigt har hoppet inte släckts. Makarna Segerberg och Östlingsson uppmanar folk att engagera sig i kornas och gårdens öde genom att skicka protestmail till politiker och ansvariga tjänstemän, ringa tidningar och skriva om saken i sociala medier. Det har även startats en namninsamling som i skrivande stund har över 1 200 underskrifter.

"En pärla att vara rädd om"
En som tycker att Stockholm agerar fel är kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, moderaten Fredrik Saweståhl.

– Åva Gård bidrar med närproducerad mjölk och till att hålla landsbygden levande. Man tar emot tusentals barn varje år och ger viktig kunskap om djurskötsel. Det är en pärla att vara rädd om, säger han.

– Att låta gården självdö är att smita från ansvaret. Då är det bättre att sälja.

Saweståhl är särskilt kritisk mot Miljöpartiet som är en del av den politiska majoriteten i staden.

– Hela partiets profil bygger ju på att vi ska ställa om till ett hållbart ekologiskt samhälle. Men här prioriteras Storstockholms sista mjölkgård bort. Det är svårt att få ihop det.

Haningepolitikern Alexandra Anstrell (M) har också engagerat sig i gårdens öde. På sin Facebook betonar hon precis som Saweståhl vikten av närproducerat och öppna landskap och ger Stockholms rödgröna styre en känga för att ha misskött Åva Gård. "Levande landsbygd blir en omöjlighet om man inte får rimliga förutsättningar", skriver Anstrell.Publicerat 2018-06-14
Uppdaterat 2018-10-03

FOTO: PrivatSocialdemokraterna kallar till olagligt möte

Tyresös nya vänsterstyre bestående av S, L och MP vill byta ut kommunstyrelsen i förtid för att inte riskera att deras förslag om höjd skatt skjuts fram ett år. För att göra det har man kallat till ett extra kommunfullmäktigesammanträde. Men att göra så strider mot kommunallagen. – Lagen är tydlig och det har de fått besked om. Det är naturligtvis märkligt att försöka fatta olagliga beslut i en kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Tyresös nya vänsterstyre vill höja skatten med 50 miljoner

S, MP och L som – med stöd av V – är på väg att ta över Tyresö vill kraftigt höja kommunalskatten. Ett förslag om en skattehöjning på rekordhöga 45 öre, motsvarande 50 miljoner kronor, lades fram på sittande möte i kommunstyrelsen under tisdagskvällen. Men det blev tvärstopp.

Maktskifte i Tyresö efter att L överger Alliansen

Efter 20 år av borgerligt styre i Tyresö blir det maktskifte. Detta efter att Liberalerna övergivit Alliansen. – Vi och många med oss är nu väldigt besvikna på det här som bara kan betecknas som ett svek mot väljarna och mot borgerlig politik. Det är svårt att föreställa sig att de som valde att lägga sin röst på Liberalerna trodde att de röstade för ett Socialdemokratiskt maktövertagande och att ge Vänsterpartiet makt och inflytande, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) i ett uttalande.

17 besöker oss just nu