Saweståhl (M) om hotet mot Åva Gård: “Stockholm måste ta ansvar”

Hotet mot populära Åva Gård har varit på tapeten den senaste veckan. Nu ger Tyresös kommunalråd Fredrik Saweståhl (M) sin syn på situationen. – Stockholm smiter från sitt ansvar, säger han.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-06-14

Åva Gård i Tyresta naturreservat hotas av nedläggning då ägaren Stockholms stad inte vill göra nödvändiga investeringar efter ett föreläggande från länsstyrelsen.

Bland annat är kornas bås för små och ventilationen bristfällig. Prislappen för att leva upp till djurskyddslagens bestämmelser bedöms till 30 miljoner kronor.

– Det är en kostnad som staden inte är beredd att ta. Gården går med förlust och den tillhör inte vår kärnverksamhet, säger Linda Laine, pressansvarig på Stockholms stads fastighetskontor till Dagens Nyheter.

Har redan kontaktat slakteri
Tidsfristen för föreläggandet går ut i oktober. Har inte åtgärderna genomförts då måste arrendatorerna Fredrik Segerberg och Malin Östlingsson göra sig av med de 70-tal kor som finns på gården.

– Vi kommer inte att hinna sälja dem innan oktober, så därför har vi redan tagit kontakt med ett slakteri. Det råder foderbrist just nu så det är svårt att sälja levande djur, säger Fredrik Segerberg till DN.

...men inte gett upp
På hemsidan raddaavagard.se beskrivs hur Stockholms stad, trots nya EU-krav, systematiskt förhalat ombyggnaden av ladugården. Men också all den bedrövelse man känner kring det byråkratiska spelet.

– Vi är förtvivlade. Vi är bönder, inte slipade politiker eller byråkrater, säger Malin Östlingsson.

Samtidigt har hoppet inte släckts. Makarna Segerberg och Östlingsson uppmanar folk att engagera sig i kornas och gårdens öde genom att skicka protestmail till politiker och ansvariga tjänstemän, ringa tidningar och skriva om saken i sociala medier. Det har även startats en namninsamling som i skrivande stund har över 1 200 underskrifter.

"En pärla att vara rädd om"
En som tycker att Stockholm agerar fel är kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, moderaten Fredrik Saweståhl.

– Åva Gård bidrar med närproducerad mjölk och till att hålla landsbygden levande. Man tar emot tusentals barn varje år och ger viktig kunskap om djurskötsel. Det är en pärla att vara rädd om, säger han.

– Att låta gården självdö är att smita från ansvaret. Då är det bättre att sälja.

Saweståhl är särskilt kritisk mot Miljöpartiet som är en del av den politiska majoriteten i staden.

– Hela partiets profil bygger ju på att vi ska ställa om till ett hållbart ekologiskt samhälle. Men här prioriteras Storstockholms sista mjölkgård bort. Det är svårt att få ihop det.

Haningepolitikern Alexandra Anstrell (M) har också engagerat sig i gårdens öde. På sin Facebook betonar hon precis som Saweståhl vikten av närproducerat och öppna landskap och ger Stockholms rödgröna styre en känga för att ha misskött Åva Gård. "Levande landsbygd blir en omöjlighet om man inte får rimliga förutsättningar", skriver Anstrell.Publicerat 2018-06-14
Uppdaterat 2018-10-03

FOTO: PrivatSkölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

11 besöker oss just nu