SD klart svagare i kommunerna

Sverigedemokraterna rycker fram som en ångvält i opinionen och aspirerar på att bli Sveriges största parti i höstens riksdagsval – men i kommunpolitiken är man inte alls lika starkt positionerade med nio veckor kvar till valdagen.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-07-05

Tidningen Dagens Samhälle har låtit opinionsinstitutet Skop fråga drygt 1200 väljare vilket parti de anser vara bäst i kommunpolitiken. SD:s siffra sticker ut och hamnar på 11,5 procent. Det är inte dåligt, utan innebär en framryckning med drygt två procent mot det genomsnittliga resultatet för landets 290 kommuner i valet 2014. Men det är en markant skillnad mot vad partiet presterar när samma fråga ställs om rikspolitiken. I den senaste opinionsundersökningen inför riksdagsvalet som kom igår och presenterades av Expressen/Demoskop får Sverigedemokraterna hela 21,0 procent. I Skop får man 19,0 procent.

– Ett nytt parti orkar inte alltid nå ut i kommunpolitiken. SD har haft svårt att rekrytera duktiga politiker som kan agera utåt. Och de har ju många tomma stolar. Dessutom är de frågor som de är profilerade på i stor utsträckning riksfrågor, säger Örjan Hultåker, vetenskaplig ledare på Skop till Dagens Samhälle.

Skop har inte bara mätt partisympatierna på kommunnivå en gång, utan totalt fem gånger det senaste året och mönstret är likadant. SD:s andel har varierat mellan 8,6 och 11,7 procent. Den framgångssaga Jimmie Åkesson haft på riksplanet har aldrig riktigt letat sig ut i kommunpolitiken.

– I den kommunala väljarbarometern slår inte dagsfrågorna igenom på samma sätt som i rikspolitiken, fortsätter Örjan Hultåker.

Det enda parti som förutom Sverigedemokraterna i nuläget har bättre siffror i rikspolitiken än i kommunpolitiken är Vänsterpartiet. Men för Vänsterpartiets del handlar det bara om tiondelar av en procent. Alltså långt ifrån SD:s kontraster.

Moderaterna klart över valresultatet
Störst parti i kommunpolitiken är enligt Skop Socialdemokraterna med 29,3 procent. Så sent som i oktober låg man dock på 32,5 procent och det är nästan två procentenheter under valresultatet från 2014 då man hade 31,2 procent. Näst störst är Moderaterna som haft en positiv utveckling den senaste tiden, vilket inte minst märks på kommunnivå. Partiet får 25,4 procent och ligger klart över valresultatet på 21,6 procent. Bland de mindre partierna är skillnaderna inte lika stora.

I slutet av maj genomförde Vi i Tyresö en omröstning (ej opinionsundersökning) med frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det var kommunval i Tyresö idag?". I den vann Moderaterna knappt före Sverigedemokraterna. 

LÄS MER: SCB: MP kollapsar i länet – Alliansen stärker greppetPublicerat 2018-07-05
Uppdaterat 2018-07-05

Kommunvalsresultat 2014 (Sverige) – Kommun maj/juni – Riks maj/juni
S – 31,2 – 29,3 – 26,3
MP – 7,8 – 4,9 – 4,5
V – 6,2 – 7,2 – 7,6
SD – 9,3 – 11,5 – 19,0
C – 7,9 – 9,9 – 9,0
L – 6,6 – 5,2 – 4,5
KD – 4,0 – 3,2 – 2,5
M – 21,6 – 25,4 – 22,9


Kommunpolitiken maj/juni 2018
S+V+MP: 41,4
M+C+L+KD: 43,7


Rikspolitiken maj/juni 2018
S+V+MP: 38,4
M+C+L+KD: 38,9


Källa: Skop


FOTO: SkavlanSocialdemokraterna kallar till olagligt möte

Tyresös nya vänsterstyre bestående av S, L och MP vill byta ut kommunstyrelsen i förtid för att inte riskera att deras förslag om höjd skatt skjuts fram ett år. För att göra det har man kallat till ett extra kommunfullmäktigesammanträde. Men att göra så strider mot kommunallagen. – Lagen är tydlig och det har de fått besked om. Det är naturligtvis märkligt att försöka fatta olagliga beslut i en kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Tyresös nya vänsterstyre vill höja skatten med 50 miljoner

S, MP och L som – med stöd av V – är på väg att ta över Tyresö vill kraftigt höja kommunalskatten. Ett förslag om en skattehöjning på rekordhöga 45 öre, motsvarande 50 miljoner kronor, lades fram på sittande möte i kommunstyrelsen under tisdagskvällen. Men det blev tvärstopp.

Maktskifte i Tyresö efter att L överger Alliansen

Efter 20 år av borgerligt styre i Tyresö blir det maktskifte. Detta efter att Liberalerna övergivit Alliansen. – Vi och många med oss är nu väldigt besvikna på det här som bara kan betecknas som ett svek mot väljarna och mot borgerlig politik. Det är svårt att föreställa sig att de som valde att lägga sin röst på Liberalerna trodde att de röstade för ett Socialdemokratiskt maktövertagande och att ge Vänsterpartiet makt och inflytande, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) i ett uttalande.

16 besöker oss just nu