SD tappar i ny lokal partiomröstning

Sverigedemokraterna backar ordentligt i Vi i Tyresös senaste lokala partiomröstning, men är alltjämt långt över sitt valresultat och klart större än trean Socialdemokraterna. Moderaterna fortsätter att vara Tyresös största parti även om man också tappar.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-08-15

Vi i Tyresös minst sagt omdebatterade omröstning inför kommunvalet är nu avslutad. Hela 1.832 röster registrerades. Långt mer än omröstningen i maj och över förväntan.

Ifrågasättandet har gällt omröstningens trovärdighet. Bland annat då Vi i Tyresö är en moderat tidning och att det funnits möjlighet att rösta mer än en gång (en gång per enhet). Vi har dock varit väldigt tydliga, närmast övertydliga, med allt detta och gjort klart att det är upp till var och en att bedöma om siffrorna är att lita på eller ej.

Det har även förekommit påståenden från politiska motståndare om att syftet med omröstningen är att försöka påverka valutgången och antydningar om manipulation.

– Syftet med omröstningen är inget annat än att engagera våra läsare och följare, låta dem göra sin röst hörd och försöka ge en bild av hur lokalvalet kan sluta. Man blir mörkrädd när man läser kommentarerna från vissa av våra politiska motståndare, till och med från ledande sådana, säger Robert Skölin, redaktör för Vi i Tyresö tillika politisk sekreterare för Moderaterna.

– Hade Moderaterna fått egen majoritet förstår jag om det funnits de som tvivlat. Det hade jag också gjort. Men nu visar det ju tvärtom att Moderaterna minskar ett par procentenheter, både mot omröstningen i maj och valet 2014. Det var ju kanske inte det vi hade hoppats på.

Vad säger du om det här med att Vi i Tyresö är en moderatägd tidning?
– Det går givetvis att ha invändningar mot detta och att det kan spegla resultatet. Men det gör det ju uppenbarligen inte.

Socialdemokraterna har haft mycket dåliga resultat i båda omröstningarna?
– Verkligen. Men om det är ett riktigt ras eller en konsekvens av att det inte är så många socialdemokrater som följer oss låter jag vara osagt. Jag konsterar dock att Vänsterpartiet är ett av de partier som ökar allra mest.

Går det att manipulera omröstningen?
– PollMaker är verktyget som vi har använt och det är förvisso helt gratis men likväl närmast idiotsäkert. Varken administratör eller användare har möjlighet att påverka resultatet. Tro mig, innan vi valet föll på PollMaker testade vi detta och jag slår vad om att flera av de som röstat också har försökt.

Sverigedemokraterna tappar 
I omröstningen gör alltså Sverigedemokraterna en kraftig tillbakagång mot de siffror man fick i maj. Partiet var då uppe och konkurrerade med Moderaterna om att bli största parti på 33,8 procent. Nu backar man 9,5 procentenheter till 24,3 procent. Men ligger ändå långt över valresultatet på 6,4 procent.

– Här tror jag att det är viktigt att understryka att Sverigedemokraterna är en dominerande kraft på nätet och inte minst i sociala medier. De får ofta ett resultat som inte speglar den allmänna opinionen. Men helt klart är att partiet ökar. Frågan är bara hur mycket, säger Robert Skölin och hänvisar bland annat till sverigedemokraternas ökningar i SCB:s stora partisympatiundersökning nedbrutet på Stockholms län.

LÄS MER: MP kollapsar i länet – Alliansen stärker greppet

Socialdemokraterna hälften så stora som 2014
Socialdemokraterna får 14,6 procent. Det är 0,4 procentenheter bättre än för tre månader sedan men fortfarande en halvering mot de röster man fick 2014. Skulle det bli valresultat i dag vore det en mardröm för det historietunga partiet.

Flera småpartier lyfter
Moderaterna tappar 2,8 procentenheter och får 31,7 procent. Ingen katastrof, men klart under valresultatet. Det normalt sett fjärde största partiet Liberalerna kryper också tillbaka. Från 6,5 procent till 5,6. Detta medan såväl Vänsterpartiet som Centerpartiet gör ett glädjeskutt. Centern lyfter från 3,6 procent till 6,7 och Vänsterpartiet från samma nivå upp till 7,3 procent. En ökning med 3,7 procentenheter.

Kristdemokraterna och Miljöpartiet går också i samma riktning och får 3,5 procent (+2,2) respektive 3,6 procent (+2,4).

Kategorin ”övriga” ökar från 1,3 till 2,7 procent. Här finns partier som Feministiskt Initiativ, Medborgerlig Samling och Djurens parti. I kommunvalet 2014 fick Djurens parti 168 röster, motsvarande 0,68 procent, och blev största parti av de som inte fick mandat i kommunfullmäktige.

I dag styrs Tyresö av Alliansen bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Blocket samlar totalt 26 av 51 mandat i kommunfullmäktige. Majoriteten är hårfin. Om drygt tre veckor vet vi vilka som kommer regera Tyresö de kommande fyra åren.Publicerat 2018-08-15
Uppdaterat 2018-08-15

Resultatet av omröstningen i procent (jmf maj 2018, val 2014)


Moderaterna: 31,7 (-2,8, -3,2)
Sverigedemokraterna: 24,3 (-9,5, +17,9)
Socialdemokraterna: 14,6 (+0,4, -14,5)
Centerpartiet: 6,7 (+3,1, +3,1)
Vänsterpartiet: 7,3 (+3,7, +2,8)
Liberalerna: 5,6 (-0,9, -2,1)
Kristdemokraterna: 3,5 (+2,2, +0,2)
Miljöpartiet: 3,6 (+2,4, -5,6)
Övriga: 2,7 (+1,4, +1,8)


Antal röster: 1832
Period: 8-15 augusti 2018Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

14 besöker oss just nu