Skolrestaurang i Tyresö nominerad till prestigefyllt pris

Strandskolans skolrestaurang har blivit nominerad till White Guide Junior-pris, skolmatbranschens motsvarighet till Oscarsgalan.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-08-28

Strandskolan är nominerad inom kategorin Årets Hållbara Offentliga Restauranger när White Guide Junior avgörs i Göteborg den 18 september 2018. Tillsammans med Arla Guldko är White Guide Junior de mest prestigefyllda tävlingarna inom skolmaten.

Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna. Totalt är drygt 200 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året.

– Vår hållbarhetsfilosofi betyder i praktiken att vi använder alla delar av en råvara, vi återanvänder det som blir över, och gästerna äter upp maten på tallriken. En god, smakrik och varierad meny bidrar till mindre matsvinn. Vi är bemannade med utbildad personal och använder alltmer ekologiska varor, nu cirka 50 procent, säger kökschef Åke Klarkvist i en kommentar på Tyresö kommuns hemsida.

Inte första gången Tyresö prisas
Tyresö har tidigare varit nominerat i White Guide Juniors tävling och skördat framgångar i kategorierna Årets skolmatskommun, Årets Skolrestaurang och Årets Skolkock. Man har också varit nominerade i Arla Guldko i kategorierna Bästa Miljöarbete och Bästa Matglädjeskola, den senare vann man 2014.

Ska också satsa på maten i äldreomsorgen
Med flera priser i bagaget räknas Tyresö i dag som en av Sveriges bästa skolmatskommuner. Ett resultat av en omställning från mottagningskök till egna skolrestauranger, höga mål om ekologiska råvaror samt god, nyttig, näringsrik mat lagad från grunden, enligt kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Nu ska nya satsningar ske och man har bland annat infört en gastronomisk chef. Målet är att bli Sveriges bästa matkommun.

– Succén vi sett i skolan ska följas av motsvarande satsningar i äldreomsorgen och våra andra verksamheter. Kvaliteten ska vara lika bra oavsett verksamhet. Det här är ett arbete som den gastronomiska chefen kommer att leda, säger han och fortsätter;

– Vår offensiva satsning på mat lagad från grunden, gröna råvaror och skräddarsydda upphandlingar som sätter matgästen i centrum, fortsätter i ett högt tempo. Tyresö ska gå från bra till bäst.Publicerat 2018-08-28
Uppdaterat 2018-08-28Ordningsomdömen i skolan kan vara på G – välkomnas av oppositionsrådet

Skriftliga omdömen i ordning kan snart bli verklighet för Sveriges elever i högstadiet och gymnasiet. I riksdagen finns en majoritet för det borgerliga förslaget som inte oväntat välkomnas av oppositionsrådet i Tyresö Anki Svensson (M). – Det är viktigt att föräldrarna får en indikation på hur deras barn sköter sig i skolan, säger hon i en kommentar till Vi i Tyresö.

Fem av sex Tyresöungdomar väljer bort Tyresö gymnasium

Tyresö gymnasium har det tufft, eller till och med mycket tufft. Elevantalet har mer än halverats sedan glansdagarna och programutbudet fortsätter att minska i takt med det allt lägre söktrycket. En ond spiral som är svår att bryta. Vi i Tyresö har tagit del av en unik kartläggning över skolans kräftgång.

17 besöker oss just nu