Snart klartecken för 140 små hyresrätter

Tyresö Bostäder vill bygga 140 hyresrätter mellan Bergfotensvängen och Njupkärrsvägen. I förra veckan skickade politikerna i miljö- och samhällsbyggnadsutskottet planen vidare till kommunfullmäktige.

Av Robert Skölin
Publicerat 2016-11-30

Flera byggprojekt pågår och planeras i ett växande Tyresö. De största är den nya stadsdelen Norra Tyresö centrum om ungefär 1.000 nya bostäder och utvecklingen av Wättingestråket och Granängstorget med ytterligare 1.400 nya bostäder. Ambitionen är drygt 5.000 nya bostäder till 2035 då Tyresö förväntas ha växt från dagens 47.000 invånare till över 60.000.

En av de senare planerna som är nära att klubbas igenom är Tyresö Bostäders Temyntan. Förslaget är totalt 140 lägenheter om fyra hus i fem våningar. Lägenheterna är små och utgörs av ettor och tvåor men är disponerade så att det är möjligt att slå ihop två eller flera lägenheter till en större. Husen kommer att ha balkonger och två stycken gemensamma uteplatser. Leif Kennerberg (KD) som är ordförande i Tyresö Bostäder framhåller hur smidigt planarbetet gått och hur man lyckats hålla kostnaderna nere.

– Vi har lyckats kapa produktionskostnaderna med 20-25 procent. Det är mycket bra. I Stockholmsregionen finns ett stort behov av små hyresrätter för dem med något mindre plånböcker. Temyntan är ett initiativ som jag tycker alla parter i processen verkligen har gjort sitt yttersta för att forcera fram på ett snabbt och bra sätt, säger han.

Det gröna bevaras
Området mellan Berfotensvängen och Njupkärrsvägen är dels flackt med gott om träd och markvegetation, dels kuperat med ett berg i norr. Två av husen placeras delvis vid foten av berget och en del av berget tas bort för att ge utrymme för den nya bebyggelsen. En ek som bedöms som bevarandevärd sparas. Det gör också grönskan mot Njupkärrsvägen.Publicerat 2016-11-30
Uppdaterat 2016-11-30Många försäljningar av bostadsrätter i Tyresö

Mellan mars och maj såldes 155 bostadsrätter i Tyresö kommun. Det är en relativt hög aktivitet på den lokala bostadsmarknaden sett till de senaste tolv månaderna, samt det historiska snittet för den här tiden på året.

Tyresö bygger näst mest i länet

Under 2019 väntas 695 nya bostäder bli färdigställda i Tyresö. I förhållande till antal invånare är det bara Solna som bygger mer. Detta enligt en sammanställning av SVT Nyheter.

13 besöker oss just nu