3 december 2020

NYHETER

Socialdemokraterna kallar till olagligt möte

Tyresös nya vänsterstyre bestående av S, L och MP vill byta ut kommunstyrelsen i förtid för att inte riskera att deras förslag om höjd skatt skjuts fram ett år. För att göra det har man kallat till ett extra kommunfullmäktigesammanträde. Men att göra så strider mot kommunallagen. – Lagen är tydlig och det har de fått besked om. Det är naturligtvis märkligt att försöka fatta olagliga beslut i en kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).
image
Foto: Mikael Onegård
Redaktionen
  • Publicerat: 2018-11-09

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-17

Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet är på väg att ta över makten i Tyresö med stöd av Vänsterpartiet. Det allra första förslaget från det nya vänsterstyret kom på sittande möte i kommunstyrelsen under tisdagskvällen – en rejäl skattehöjning.

Anita Mattson (S) som väntas tillträda som ny ordförande i kommunstyrelsen yrkade på höjd skatt om 45 öre per intjänad hundralapp, motsvarande 50 miljoner kronor i ökade skatteintäkter för kommunen, den största höjningen i Tyresös moderna historia. För en genomsnittlig Tyresöfamilj med två inkomster skulle det innebära över 3.000 kronor mer i skatt per år. Sittande ordförande i kommunstyrelsen, moderaten Fredrik Saweståhl, menade att man inte kunde gå till beslut då underlag saknas. Han och Moderaterna fick med sig Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Ärendet återremitterades.

Katt-och-råtta-lek
Dagen efter kallade kommunfullmäktiges nya ordförande Anders Linder (S) till ett extra kommunfullmäktigesammanträde med avsikten att i förtid byta ut Saweståhl och få bort den majoritet som Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fortfarande har i kommunstyrelsen (nämndernas mandatperiod börjar 1 januari till skillnad från kommunfullmäktiges som börjar 15 oktober). Allt för att kunna påverka dagordning och genomföra skattehöjningen redan nästa år.

Men just nu ser vänsterstyret ut att gå på pumpen. Faktum är att man till och med är på väg att göra något olagligt.

– Vi, inklusive Socialdemokraterna och kommunen, har fått tydligt besked från jurister på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting, reds. anm.) att det bara är möjligt att byta ut kommunstyrelsen på det här sättet på det första mötet med nya kommunfullmäktige, säger Saweståhl.

Mötet Saweståhl talar om ägde rum den 25 oktober. Nu är det för sent. Nuvarande kommunstyrelse sitter fram till 1 januari. Först därefter kan en ny tar över. Det tycker han att man borde ha varit införstådd i eller i varje fall underrättat sig om innan kallelsen gick ut, om man tänkte föreslå något annat.

– Att de agerar så här visar att de saknar koll. Man vet inte vad man gör, hur man styr en kommun. Mötet och eventuella beslut som tas i ärendet är olagliga. Det borde inte äga rum. Att hålla ett extra kommunfullmäktigesammanträde i onödan är dessutom en dyr affär för skattebetalarna. Det handlar om tiotusentals kronor i form av arvoden, ersättning för förlorad arbetsinkomst och reseersättningar samt sociala kostnader på det. Som om den skattechock man vill driva igenom inte vore nog. Nej, det här är väldigt illa skött.

LÄS MER: Maktskifte i Tyresö efter att L överger Alliansen​

Kommer göra allt för att sätta stopp
Saweståhl säger vidare att han och Moderaterna även fortsättningsvis kommer att stå upp för de 62 procent som röstade blankt nej till ett socialdemokratiskt maktövertagande.

– Vi kommer göra allt vi kan för att stoppa skadlig vänsterpolitik, precis som Tyresöborna röstat.

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information