Socialdemokraterna spred valpropaganda på äldreboende i Tyresö

Socialdemokraterna gick in på ett vård- och omsorgsboende för sjuka och dementa i Tyresö – för att sprida valpropaganda.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-08-31

Socialdemokraterna har det tufft just nu. Partiet går kräftgång i opinionen och ser ut att göra sitt sämsta valresultat – någonsin. Men inte nog med det. Socialdemokraterna anklagas även för fulspel. Att bluffa om andra partiers politik, valstugesabotage, att köpa sökord på andra partier i syfte att driva trafik till sin egen hemsida samt att betala unga personer för att de ska marknadsföra partiet på sociala plattformar som Instragram. För att bara nämna några exempel.

LÄS MER: SD tappar i ny lokal partiomröstning

Nu har det hänt även här, i Tyresö. Det menar Dick Bengtson (M) som är socialnämndens ordförande.

Under torsdagskvällen blev han informerad om att Socialdemokraterna satt upp en affisch på innergården till Björbackens äldreboende och att en S-märkt valarbetare varit inne på själva boendet och delat ut politiskt material till dem gamla och sjuka.

”Ett totalt oacceptabelt beteende! Helt uppenbart vill man på detta sätt påverka de boendes ställningstagande i valet. Alla kommunens fastigheter och anläggningar ska vara fredade från valpropaganda.”, skriver han i ett öppet brev adresserat till oppositionsrådet Anita Matsson (S).

Bengtson frågar bland annat Mattsson om hon tycker att detta är ett schysst sätt att bedriva valrörelse på och avslutar med att konstatera att det nu finns behov av att övervaka att ingen otillbörlig påverkan sker i samband med den institutionsröstning som äger rum på söndag.

Infekterad fråga 
Björkbackens äldreboende kommer att läggas ner och platserna ska flyttas till nyöppnade Villa Basilika men också ersättas av ett nytt kommunalt äldreboende bara ett stenkast bort (se Bengtson berätta om det nya äldreboendet i Norra Tyresö Centrum). Nedläggningen har varit infekterad och Dick Bengtson skrev i våras på Vi i Tyresö om att Socialdemokraterna spred fake news.

Moderaternas reaktion bara timmar innan
Tyresömoderaterna lade under gårdagen ut ett inlägg på sin Facebook-sida där man beklagade sig över Socialdemokraternas fulspel. Men det var innan det här kom till partiets kännedom. 

– Precis som Dick pekar på i brevet är detta något vi ser ytterst allvarligt på. Jag vill dock inte säga något mer nu utan inväntar ett svar från Anita Mattsson, säger föreningsordföranden Peter Freij.Publicerat 2018-08-31
Uppdaterat 2018-08-31

Tycker du att äldreboenden ska vara fredade från politisk reklam?
Socialdemokraterna kallar till olagligt möte

Tyresös nya vänsterstyre bestående av S, L och MP vill byta ut kommunstyrelsen i förtid för att inte riskera att deras förslag om höjd skatt skjuts fram ett år. För att göra det har man kallat till ett extra kommunfullmäktigesammanträde. Men att göra så strider mot kommunallagen. – Lagen är tydlig och det har de fått besked om. Det är naturligtvis märkligt att försöka fatta olagliga beslut i en kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Tyresös nya vänsterstyre vill höja skatten med 50 miljoner

S, MP och L som – med stöd av V – är på väg att ta över Tyresö vill kraftigt höja kommunalskatten. Ett förslag om en skattehöjning på rekordhöga 45 öre, motsvarande 50 miljoner kronor, lades fram på sittande möte i kommunstyrelsen under tisdagskvällen. Men det blev tvärstopp.

Maktskifte i Tyresö efter att L överger Alliansen

Efter 20 år av borgerligt styre i Tyresö blir det maktskifte. Detta efter att Liberalerna övergivit Alliansen. – Vi och många med oss är nu väldigt besvikna på det här som bara kan betecknas som ett svek mot väljarna och mot borgerlig politik. Det är svårt att föreställa sig att de som valde att lägga sin röst på Liberalerna trodde att de röstade för ett Socialdemokratiskt maktövertagande och att ge Vänsterpartiet makt och inflytande, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) i ett uttalande.

17 besöker oss just nu