Stockholm är det tredje otryggaste länet i Sverige

Knappt sju av tio invånare i Stockholms län känner sig trygga i sitt hem eller närområde, vilket gör länet till det tredje otryggaste i Sverige. Det visar ”Svenskarna och Trygghet 2018”, en nationell rapport framtagen av Verisure i samarbete med Kantar Sifo.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-11-06

I dag lanseras ”Svenskarna och Trygghet 2018”, en nationell rapport framtagen av larmföretaget Verisure. Totalt har 6.300 svenskar svarat på frågor om hur trygga de känner sig i sitt hem och närområde. Rap­porten visar att nästan var tredje invånare i Stockholms län (31 %) inte känner sig helt trygg i sitt område och att svenskar upplever november (37 %) och december (40 %) som de otryggaste månaderna på året. Andelen otrygga i Stockholm gör länet till det tredje otryggaste i Sverige, tillsammans med länen Blekinge, Uppsala och Örebro.

– Att så pass många upplever otrygghet den här tiden på året kan handla om något så enkelt som att dagarna blir mörkare. Men oavsett årstid ska alla känna sig trygga i sitt hem och sitt närområde och det är därför trygghetsfrågan är så viktig – för myndigheter, politiker och företag som oss, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på larmföretaget Verisure.

Att otryggheten är som störst i november och december kan alltså handla om att det blir mörkare, men siffror från rapporten visar också att andra aspekter kan påverka. Exempelvis uppger nästan var tredje svensk (28 %) att de är oroliga för att bli utsatta för inbrott, och siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att det förra året skedde flest bostadsinbrott i Sverige under just november och december (2.698 respektive 2.498).

LÄS MER: Brottsanmälningarna minskar i Tyresö

Grannen skapar trygghet enligt svenskarna
För att skapa en högre känsla av trygghet uppger svenskar att grannen (55 %), säkerhetsdörr (43 %) och in­brottslarm (40 %) är det som minskar oron för inbrott. Tilliten till grannar är däremot inte lika stor – enbart hälften av de tillfrågade tror att grannen skulle agera vid ett inbrott i deras hem.

– Grannen är en trygghetsfaktor som vi ska värna om men det kan vara svårt att veta vad man ska göra om ett inbrott sker i bostaden bredvid. Grannar kan hålla koll på mycket, men de är inte alltid hemma och redo att agera. Den bästa kombinationen för ökad trygghet är därför både goda grannar och inbrottslarm, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

Undersökningen genomfördes under perioden 27 augusti – 3 oktober 2018.Publicerat 2018-11-06
Uppdaterat 2018-11-27

FOTO: PixabayTvå äldrerån i Tyresö – på en vecka

En rån- och stöldvåg mot äldre kan just nu svepa över Tyresö. På bara en vecka har två kvinnor, en i 90-årsåldern och en i 85-årsåldern, drabbats. – Det är otroligt fräckt att ge sig på någon som är så gammal och försvarslös, säger Anna Westberg presstalesperson på Stockholmspolisen om den senaste händelsen.

Fredrik knivhöggs på Engelska skolan i Tyresö

Fredrik Lissel, 16, blev knivhuggen av en annan jämnårig elev på Engelska skolan i Tyresö. För en vecka sedan föll domen som blev lägre än åklagaren yrkat på – grov misshandel i stället för försök till mord. I dag talar Fredrik och mamma Joanna ut i Aftonbladet. Joanna söker debatt om våldet i skolorna som hon tycker gått alldeles för långt. – Vi måste väcka fler vuxna att engagera sig. Varför har en 15-åring kniv med sig i skolan?

7 besöker oss just nu