Stockholmspolisen får tyngsta polisfordonet i Sverige

En lastbil med kran finns nu stationerad i Stockholms län för att användas vid Polismyndighetens logistikuppdrag. Den ska användas i polisens dagliga arbete men också i samband med exempelvis fotbollsmatcher, demonstrationer och andra insatser.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-03-20

– Det kan handla om att ställa ut skyddsstaket, fordonsbarriärer och liknande. Från början tänkte vi oss en lastväxlare men för att vara mer flexibla blev det en kranbil, säger Hans Larsson, kommissarie i region Stockholm om det tunga inköpet.

Lastbilen, en Volvo, är klassad som utryckningsfordon och målad som andra polisfordon för att såväl allmänheten som andra poliser ska inse att lastbilen tillhör polisen vid olika insatser. Något man menar blivit allt viktigare i ljuset av terrordåd så som det på Drottninggatan i Stockholm 2017 där lastbilen användes som vapen.

– Detta har vi gjort för att öka synligheten av att vi är på plats.

Särskild utbildning för fordonet
Men utryckningskörningen handlar i grunden om att påkalla fri väg, inte att köra snabbt, konstaterar Larsson. Det förändrar dock inte det faktum att chauffören måste ha den utbildning som krävs för att få köra i utryckning, vilket man nu ska komma i gång med.

– En handfull förare ska utbildas på fordonet och kranen och vi hoppas att den snart ska komma till användning vid lämpliga kommenderingar, säger han.Publicerat 2019-03-20
Uppdaterat 2019-03-20

FOTO: VolvoNytt narkotikatillslag i Tyresö

I fredags i förra veckan gjorde polisen en ny raid mot droghandeln i Tyresö – och det med framgång. "En större mängd narkotika togs i beslag, både cannabis och kokain", skriver polisen på Facebook.

11 besöker oss just nu