Stor intervju med årets kulturstipendiater

Årets kulturstipendiater Alannah Robins, Ebba Strid Udikas och Salla Vartiainen berättar om hur det känns att bli uppmärksammade, vad de tycker om det lokala kulturlivet och vad de ska göra med stipendiet på 10 000 kronor vardera.

Av Robert Skölin
Publicerat 2014-02-19

Att det är en härlig känsla att få ta emot Tyresö kommuns kulturstipendium 2014 är de tre kulturstipendiaterna eniga om. Det ger oss tid att göra vår konst, säger de till Vi i Tyresö.

Alannah, Ebba och Salla hade dock inte vågat hoppas på att få stipendierna, även om var och en hade känslan av att ”kanske, kanske är det min tur”.

- Jag har sökt så många gånger, framförallt i Irland, utan att få, och vågade inte tro att det skulle bli jag den här gången, säger en mycket glad Alannah Robins. Jag lade ner en del möda på ansökan och tyckte nog att det var min tur, säger Ebba Strid Udikas. Jag har gjort en hel del utställningar genom åren och grundat tyresokonstnarer.se så det blev ju en bra ansökan, fortsätter Salla Vartiainen.

Vad ska ni göra med pengarna? På den frågan är det Salla och Alannah som är mest konkreta.

- Jag ska köpa en skrivare, det är så tidskrävande att gå till biblioteket med usb-minnet flera gånger i veckan, säger Salla Vartiainen. Pengarna kanske räcker till att gjuta en liten fin skulptur i brons som jag har gjort, säger Alannah Robins. Jag får lite lugn, pengarna ger mig tid, säger Ebba Strid Udikas.

Tyresö - en kulturkommun? Stipendiaterna tycker att Tyresö kommun har en del kvar till att till ses som en kulturkommun men är förhoppningsfulla inför framtiden.

- Det är mycket musik framförallt genom kulturskolans verksamhet, men annars är det mest sport i Tyresö, säger Alannah Robins. Det planeras flera byggprojekt och ett kulturhus i Tyresö och jag hoppas att vi konstnärer har möjlighet att vara med och påverka utformandet. Enprocentsregeln för offentlig konst används inte i Tyresö men jag hoppas att det blir ändring på det, säger Ebba Strid Udikas.
Publicerat 2014-02-19
Uppdaterat 2014-02-19Inga artiklar hittades
8 besöker oss just nu