Stort intresse när den nya hundrastgården invigdes

En ny och efterlängtad hundrastgård vid Wättinge Gårdsväg invigdes under fredagen.

Av Robert Skölin
Publicerat 2016-10-21

Hussar, mattar och vovvar har längtat, längtat och längtat. Men nu är den äntligen här, den nya hundrastgården belägen vid Wättinge Gårdsväg nära Dalskolan.

Rastgården är stor och rymlig och ligger precis på den plats som flera hundvänner har pekat ut och förespråkat - med hög tillgänglighet för boende i hela centrala Tyresö och i ett trevligt skogsbryn där ingen störs.

– I många år har hundmänniskor hört av sig om en hundrastgård för att kunna släppa hunden lös på fler platser utöver de koppelfria zonerna. Vi har lyssnat och tagit detta till oss. Jag är oerhört glad över att vi nu äntligen fått rastgården på plats, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl som agerade bandklippare.

Labradoren Elton, vars husse Peter Freij som också är moderat politiker i Tyresö och en av dem som lobbat för den nya rastgården, var först med att springa in.

"Oerhört välkommet"
Paret Sören och Agneta med hunden Jerka var två av många hundägare och vovvar som var med på invigningen. De är nöjda med satsningen.

– Det är ju många i området som har hund och det här är något som har efterfrågats så det är jättebra. Vi skulle gärna se ännu fler rastgårdar, säger Sören med glimten i ögat och skrattar till lite.

– Det är oerhört välkommet, vi uppskattar verkligen detta, fyller Agneta i, samtidigt som Jerka, en italiensk tryffelhund springer runt och nosar.

Hinderbana
Framåt i tiden finns också en idé om att bygga ut rastgården och skapa en hundhinderbana på andra sidan gång- och cykelvägen. Här skulle man kan träna och leka med hunden på ett helt annat sätt än vad som är möjligt i rastgården.

– Idén om en hinderbana är en del av Wättingeutvecklingen och kan bli ett fantastiskt komplement som skapar fler möjligheter för hundägare att vara aktiv med sin hund, inte bara rasta av den. Det är inget önskemål vi har fått men vi tycker att det skulle passa mot bakgrund av den utveckling som väntar där stråket tydligare ska bli en plats för aktiviteter, rekreation och möten, fortsätter Saweståhl.

Kan bli fler hundrastgårdar
Sörens önskan om fler hundrastgårdar i Tyresö kan bli verklighet. Just nu utreder kommunen hur Trollbäckens lummiga och gröna karaktär ska kunna utvecklas och förstärkas. I samband med detta undersöks även möjligheten att skapa en hundrastgård.Publicerat 2016-10-21
Uppdaterat 2016-10-21

FOTO: Robert SkölinNu byggs både hundrastgård och hundhinderbana

Många hundägare i Tyresö har under en längre tid suktat efter en rastgård där hundar kan springa lösa utan att störa någon. Närmsta rastgård finns i dag i Vendelsö, Haninge. Men nu skrider Tyresö kommun till verket och anlägger både en rastgård och en hinderbana.

Alliansen vill anlägga en hundrastgård

Alliansen har tidigare inte varit helt förtjust i idén att anlägga en hundrastgård. Men efter samtal med flera hundägare har kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) nu ändrat sig.

7 besöker oss just nu