Svenska Spel gav Tyresögymnastiken 130 tkr - ska utbilda fler ungdomsledare

Dalhallen i Tyresö har sedan den byggdes varit en viktig mötesplats för kommunens vigaste invånare. Nu ska föreningen Tyresögymnastiken utveckla verksamheten ytterligare och utbilda fler tränare, främst egna gymnaster från ungdomsleden. Satsningen har möjliggjorts av Svenska Spels kunder.

Av Robert Skölin
Publicerat 2014-05-15

När Dalhallen i Tyresö invigdes 2011 gavs det förutsättningar för Tyresögymnastiken att bedriva den verksamhet de länge strävat efter. Från Svenska Spels projekt ”Gräsroten” tilldelades också klubben förra året drygt 130 000 kronor. Pengarna har tillsammans med ordinarie föreningsbidrag från kommunen drygat ut kassan och möjliggjort en ordentlig utbildningsinsats på fler unga tränare.

18-årige Lykke Östblom är en av dem som snart kan sätta sig i skolbänken:

- Jag ser fram emot det jättemycket, berättar hon. Jag vet såklart hur övningarna ska utföras eftersom jag tränat själv under många år, men det är viktigt att få den teoretiska kunskapen också. Och jag vill veta mer om hur man ska hantera olika situationer när man tränar barn och ungdomar.

Tyresögymnastiken grundades 1975 och nuvarande chefstränaren Anders Swalander gjorde som nioåring 1977 sina första kullerbyttor i föreningen. Han har varit med på nästan hela resan från nykläckt förening med några hundra medlemmar till dagens dryga tusental.

Dalhallen en framgångsfaktor
Han berättar att Tyresögymnastiken växte snabbt i början men att den stora utvecklingen skett de senaste åren. Mycket tack vare Dalhallen, naturligtvis, men svenska framgångar inom sporten, som Jonna Adlertegs EM-silver i Ryssland, har också bidragit.

Från början var det de traditionella delgrenarna som dominerade, men sedan ett femtontal år tillbaka satsar man uteslutande på truppgymnastik. En inriktning Anders Swalander tror på:

- Det är definitivt rätt väg att gå, säger han. Dessutom gjorde vi för några år sedan en omorganisation av klubben där vi utarbetade en gemensam grund för vad vi vill lära ut. Vår gymnastikskola är fundamentet i verksamheten.

Spelarnas favoritförening
Pengarna från Svenska Spel kommer väl till pass i det avseendet. De drygt 130 000 kronorna som bolagets kunder indirekt bidragit med, genom att välja Tyresögymnastiken som en av sina favoritföreningar, öronmärks och placeras i utbildningsbudgeten.

Om det blir en framtid som gymnastiktränare vet Lykke Östblom ännu inte. Men omöjligt är det inte.

- Det är så roligt att se ungarna utvecklas och bli bättre och bättre!

Att ungdomsidrotten är väldigt viktig, inte minst ur ett samhällsperspektiv, håller Anders Swalander med om:

- Det räcker med att titta lite närmare på vad vi sysslar med här. Allsidig träning hjälper den motoriska utvecklingen och bidrar till bättre koncentrationsförmåga. Att barn som tränar på rätt sätt presterar bättre i skolan är bara ett exempel av många.
Publicerat 2014-05-15
Uppdaterat 2014-05-15Inga artiklar hittades
10 besöker oss just nu